Λουκέτο έχουν βάλει 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις από το 2009 έως σήμερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε σήμερα η ΕΣΕΕ. Δυσοίωνο προμηνύεται και το μέλλον στον εμπορικό κλάδο.
Λουκέτο έχουν βάλει 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις από το 2009 έως σήμερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε σήμερα η ΕΣΕΕ . Δυσοίωνο προμηνύεται και το μέλλον στον εμπορικό κλάδο, καθώς οι ιδιοκτήτες 50.000 - 60.000 επιχειρήσεων (ατομικές και ΟΕ) φοβούνται ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο 2012, ενώ 900 με 1.000 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι εντός τους έτους θα ανταποκριθούν με δυσκολίες στις υποχρεώσεις τους.
Κατά την παρουσίαση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε ότι το εμπόριο καταγράφει ανθεκτικότητα στην απασχόληση και πως εξακολουθεί να είναι το φρένο στην ανεργία, συμπληρώνοντας πως μόνο το 10% των ανέργων προέρχεται από το χώρο.
Είπε ακόμη ότι οι συνεχείς εκροές αποεπένδυσης από μη κατοίκους της χώρας στο εννεάμηνο εκτιμούνται σε 1,6 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πήραν μαζί τους κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.
«Στην αγορά δεν αρέσουν οι εκκρεμότητες, όπως η νέα δανειακή σύμβαση, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων και οι εθνικές εκλογές. Αλλωστε ποτέ μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ωφέλησε την αγορά, πόσο μάλλον τώρα που απεγνωσμένα επιθυμεί πολιτική σοβαρότητα και οικονομική σταθερότητα», παρατήρησε ο κ. Κορκίδης.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
Πωλήσεις - Κέρδη
Μείωση πωλήσεων και κερδών δήλωσε πάνω από το 75% των ΟΕ - ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων.
Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%.
Το εμπόριο κατέστη συνολικά ζημιογόνο με συνέπεια το ποσοστό καθαρού κέρδους να διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα.
Επενδύσεις
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το 2010.
Περισσότερες από έξι στις 10 ΟΕ - ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου τη διετία 2009-2010.
Χρηματοδότηση
Το 2010 περιορίσθηκαν τόσο τα ίδια κεφάλαια όσο και οι υποχρεώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ.
Στο σκέλος των τραπεζικών υποχρεώσεων των ΑΕ και ΕΠΕ οι μεν μακροπρόθεσμες εμφάνισαν κάμψη οι δε βραχυπρόθεσμες επεκτάθηκαν.
Περιορίσθηκε σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αυξήθηκε όμως εντυπωσιακά το ποσοστό στασιμότητας υποχρεώσεων.
Αποδοτικότητα και ρευστότητα
Το ζημιογόνο καθαρό αποτέλεσμα των εμπορικών ΑΕ και ΕΠΕ κατά το 2010, είχε ως συνέπεια η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα, ενώ και η γενική ρευστότητα ήταν μειωμένη.
Περισσότερες από τέσσερις στις 10 ΟΕ - ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι περιορίστηκε σημαντικά (περισσότερο από 10%) η γενική τους ρευστότητα.
Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2012
Πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή αναμένει ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη το 2012 θα είναι μειωμένα. Η απαισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις.
Το 31,5% των ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και το 36,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσε πρόθεση μείωσης των επενδύσεών τους.
Απαισιοδοξία και στο επίπεδο της απασχόλησης. Περισσότερη ανθεκτικότητα εξακολουθούν να δείχνουν οι ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς περισσότερες από πέντε στις 10 δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Ένα νέο στοιχείο που αναδύεται στην παρούσα έρευνα είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.
Η επιβίωση των επιχειρήσεων στην οικονομική κρίση
Μία στις τρεις από τις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.
Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της.
Mία στις πέντε από τις ΟΕ ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις αισθάνεται σοβαρό κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας (λουκέτου) εξαιτίας της βαθειάς κρίσης. Στις ΑΕ και ΕΠΕ το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο 13,4%.
Στις ΑΕ και ΕΠΕ τα πιθανότερα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, η μείωση προσωπικού και η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους.
Στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το πιθανότερο μέτρο είναι και εδώ ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας. Ακολουθεί η αύξηση παροχών/προσφορών στα προϊόντα τους και έπεται η μείωση τιμών. Σε αντίθεση με τις ΑΕ-ΕΠΕ, δεν θεωρούν ως υψηλής πιθανότητας το ενδεχόμενο των απολύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ