Ενώπιον του κοινοβουλίου παρουσιάζει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Όπως δήλωσε, χωρίς το πακέτο, η Ιταλία κινδύνευε να εισέλθει σε κρίση παρόμοια με την ελληνική.
Ενώπιον του κοινοβουλίου παρουσιάζει σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 30 δισ.ευρώ που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Όπως δήλωσε, χωρίς το πακέτο, η Ιταλία κινδύνευε να εισέλθει σε κρίση παρόμοια με την ελληνική.
«Χωρίς αυτό το πακέτο, πιστεύουμε ότι η Ιταλία θα είχε καταρρεύσει, ότι η Ιταλία θα εισερχόταν σε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξισορροπηθούν από τη βελτίωση στην εμπιστοσύνη που θα βοηθήσει την οικονομία.
Όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την υιοθέτηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης η Ιταλία έκανε το καθήκον της στις προσπάθειες για λιτότητα. «Χθες εμείς κάναμε το καθήκον μας», ανέφερε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα του θα πρέπει να επιλύσει άμεσα ορισμένα προβλήματα, προκειμένου να καταφέρει να διαδραματίσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ρόλο στην Ευρώπη.
«Η Ιταλία θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατό ορισμένα προβλήματα, τα οποία την καθιστούν από ορισμένες απόψεις, όχι και πολύ αξιόπιστο εταίρο, δηλαδή μια πηγή μόλυνσης», παρατήρησε ο Μόντι.
Χθες, η κυβέρνηση τεχνοκρατών της Ιταλίας ενέκρινε το πακέτο με την επονομασία «Σώστε την Ιταλία», το οποίο περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, εκ νέου εισαγωγή φόρου στην ακίνητη περιουσία και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν στα 62 για τις γυναίκες και στα 66 για τους άντρες, κάτι που θα ισχύσει και για τις γυναίκες από το 2018. Eπιπλέον, για τους περισσότερους συνταξιούχους αποσυνδέονται οι αυξήσεις στις συντάξεις από τον πληθωρισμό
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε προγραμματισθεί αρχικά για σήμερα το μεσημέρι, αλλά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία προώθησης των μέτρων.
Οι αγορές αντέδρασαν πολύ θετικά, με τις αποδόσεις στα διετή ιταλικά ομόλογα να υποχωρούν 85 μονάδες βάσης, στο 5,78%.
Aντίθετα, οι ιταλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα νέα μέτρα. Οι επικεφαλής των συνδικάτων Cisl και Uil, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα, με αίτημα «να ξεκινήσει πραγματική διαπραγμάτευση επί των οικονομικών μέτρων και ειδικότερα επί της μεταρρύθμισης των συντάξεων και της όλης δομής του φορολογικού συστήματος».
Ο γραμματέας του Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, τόνισε σχετικά: «Ανησυχούμε βαθύτατα, πρόκειται για μέτρα βαριά, δραστικά και που δεν μπορούν να απορροφηθούν. Είναι ένας πραγματικός μονόδρομος: πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι». Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στο πακέτο μέτρων, αλλά δεν αποκλείεται να υιοθετήσει, τελικώς, ακόμη σκληρότερη στάση, με οκτάωρη πανιταλική απεργία.
Ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Τζανκάρλο Μπρεγκαντίνι, τονίζει ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν αναγκαίες, αλλά μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δίκαιες, μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο σε ότι αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα».
Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η νέα δέσμη μέτρων θα κοστίσει σε κάθε οικογένεια 635 ευρώ. Αν υπολογισθεί και το οικονομικό βάρος των πακέτων λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -σύμφωνα με σχετική έρευνα- κάθε ιταλική οικογένεια, καλείται να συμβάλλει, από το 2011 μέχρι και το 2014, με 6.400 ευρώ.]