Πολιτική
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 18:09

Προτροπή ΟΗΕ-ΕΕ για νέα προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να τύχει «προσεκτικής μελέτης και από τις δύο κυβερνήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να τύχει «προσεκτικής μελέτης και από τις δύο κυβερνήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Στη δήλωσή του σημειώνει ακόμη πως τις τελευταίες μέρες, έχει επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις (Ελλάδας και πΓΔΜ) και τις παρότρυνε να δουν «αυτό το γεγονός ως μια ευκαιρία να σκεφτούν δημιουργικά για την αμοιβαία σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση στο θέμα του ονόματος».

Αναφέρει ακόμη ότι «στην παρούσα συγκυρία, μια διορατική στάση που δίνει έμφαση σε λύσεις, παρά σε διαφορές, θα βοηθήσει για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση το συντομότερο. Έχω πληροφορήσει τα μέρη ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους το συντομότερο δυνατό και να προτείνω εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης».

Από την πλευρά της η Κομισιόν δεν θέλησε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση, επανέλαβε όμως την πρόσκλησή της στην Αθήνα και τα Σκόπια να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, σημείωσε τα εξής:

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, σχετικά με την εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την απόφαση. Καλούμε τα δύο μέρη να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών, της ευρύτερης περιοχής και της ΕΕ».