Πολιτική
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 07:25

Βουλή: Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των πολιτικών αρχηγών.

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με φανερή ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των πολιτικών αρχηγών.

Στις χθεσινές τους τοποθετήσεις υπουργοί της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου και ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με το λαό.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, επιστροφή ξένων επενδύσεων, μείωση της παραοικονομίας, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Αναφέρθηκε, όμως, και στο Μνημόνιο τονίζοντας ότι «απέτρεψε μεν τη χρεοκοπία, αλλά δεν πέτυχε την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ επιδείνωσε τις προοπτικές ανάκαμψης των επιχειρήσεων».

«Στόχος μας πρέπει να είναι η έξοδός μας από την κρίση στον μισό χρόνο από αυτόν, που ορίζουν οι δανειστές, αντί για δέκα, στα πέντε χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «απαιτούνται καθαρές κουβέντες από τους πολίτες και εθνικό σχέδιο στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου και εθνικής συμμαχίας για την ταχύτερη καταπολέμηση της κρίσης».

«Η κυβέρνηση θα έχει επιτελέσει έργο αν στο διάστημα αυτό δημιουργήσει μια βάση που θα επιτρέψει στο μέλλον να δούμε μια Ελλάδα με ισχυρή παραγωγική βάση», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των τραπεζών, σημείωσε ότι υο ύψος της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σήμερα δεν ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, όμως οι καταθέσεις του κόσμου φτάνουν τα 175 δισ. ευρώ και απαρτίζουν το σύνολο της αποταμίευσης πολλών ετών ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων.

Επισήμανε ακόκη ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων δεν είναι κάποιοι ισχυροί κεφαλαιούχοι. Είναι, όπως είπε, ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικοί επενδυτές και ένας τεράστιος αριθμός μικρών και μεσαίων αποταμιευτών.

«Μια πολιτική που μεσοπρόθεσμα οδηγεί στη μείωση του χρέους και της δανειακής εξάρτησης από τις διεθνείς τράπεζες πώς μπορεί ταυτόχρονα να καταγγέλλεται ότι οδηγεί στη μεγαλύτερη υποταγή και εξάρτηση της κοινωνίας από τις χρηματοοικονομικές αγορές; Μήπως σε αυτή την εξάρτηση μας οδήγησε η λογική του προηγούμενου μοντέλου που ανέμελα ακολουθούσαμε;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια μονοθεματική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της Ελλάδας είναι τόσες που δεν επιτρέπουν να αναστείλουμε τις δράσεις μας για μερικούς μήνες.

«Η χώρα πρέπει να ανορθωθεί. Δεν υπάρχουν νεκρά και αδρανή μεσοδιαστήματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση χωρίς σκέψεις οι οποίες σχετίζονται με το εκλογικό κόστος του καθενός. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι για τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας πρέπει να περιμένουμε. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να πρι ότι πρέπει να διαρρήξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει σε αυτή την κυβέρνηση επειδή ο Α θα λέει ότι ένα και ο Β το άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος όσων «έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να ανασταλούν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος για να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να παράξει πλεονάσματα», απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στάση αυτή, σε μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και δυνάμεις μέσα στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «έχει ήδη πιστοποιήσει μία επιτυχία. Έχουν πέσει οι τόνοι και έχουν εκτονωθεί οι πολιτικές αντιπαραθέσεις». «Τώρα», πρόσθεσε, «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την κυβέρνηση των χαμηλών τόνων και να συζητήσουμε για τις μεγάλες αλήθειες. Γιατί διαβλέπω των κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου σαν ένα χαλί για να κρύψουμε από κάτω προσωρινά τη σκόνη».