Την ελπίδα ότι η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Αφρικής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε θετικό κλίμα γεννά η διαφαινόμενη προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να πουν το «ναι» στο ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2015
Την ελπίδα ότι η διεθνής διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Αφρικής θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε θετικό κλίμα γεννά η διαφαινόμενη προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να πουν το «ναι» στο ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2015. Η έκβαση των συνομιλιών ωστόσο παραμένει αβέβαιη καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους, η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έδειξε κατά τη διάρκεια των επαφών να υποστηρίζει μια τέτοια συμφωνία.
«Δεν θέτουμε επίσημα ως στόχο αυτήν την ημερομηνία, αλλά το 2015 αποτελεί ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία νέου καθεστώτος αναφορικά με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Πίτερ Κεντ. Ανακοίνωσε ότι η χώρα του συμφώνησε να συνεργαστεί με τις μικρές νησιωτικές χώρες που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης. «Θα ήταν καλό να καταλήγαμε σε μια συμφωνία πριν από το 2015. Αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα... όμως δεν μπορούμε να φύγουμε από το Ντέρμπαν χωρίς μια συμφωνία», πρόσθεσε ο Κεντ.
Το χρονοδιάγραμμα στηρίζουν επίσης η ομάδα των 48 λιγότερο αναπτυγμένων κρατών, οι αφρικανικές χώρες και 43 μικρά νησιωτικά κράτη. Οι πιέσεις τώρα εντείνονται εις βάρος της Κίνας και της Ινδίας, δύο αναδυόμενων γιγάντων που μέχρι στιγμής αρνούνται να επικυρώσουν μια συμφωνία τύπου Κιότο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μην δεσμεύονται από τους περιορισμούς που θέτει.
Την αισιοδοξία του ότι οι σύνεδροι στο Ντέρμπαν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας εξέφρασε πάντως ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Βραζιλίας. «Είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων πάνω σε ένα νομικά δεσμευτικό όργανο που θα καλύπτει τη φάση μετά από το 2020», δήλωσε ο Λουίς Αλμπέρτο Φιγκουεϊρέντο. «Οι πλευρές κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, το ζήτημα είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».
Δεν έλειψαν ωστόσο και οι προειδοποιήσεις για ολική κατάρρευση των συνομιλιών σήμερα, τελευταία ημέρα της διάσκεψης. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι επειδή δεν έχουν τη δικαιοδοσία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα χρονοδιάγραμμα, αφού τον τελευταίο λόγο έχει το Κονγκρέσο. «Μπορούν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν οδηγεί πουθενά, αλλά όχι ένα χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε μια δεσμευτική συμφωνία, όπως θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση», έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.