Κόσμος
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2002 08:04

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόλιν Πάουελ, Γιόσκα Φίσερ

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του State Department.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο υπουργοί συνομίλησαν μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι Πράσινοι του Φίσερ και οι Σοσιαλδημοκράτες του Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξασφάλισαν την εκλογική νίκη στη Γερμανία. Μία νίκη που αποδίδεται σε κάποιο βαθμό στην αντίθεση του καγκελλάριου Σρέντερ, στα σχέδια του προέδρου Μπους για επίθεση στο Ιράκ.

Παρά το γεγονός ότι οι κύριοι Πάουελ και Φίσερ, συζήτησαν για πιθανή συνάντησή τους στις προσεχείς εβδομάδες, δεν οριστικοποιήθηκε επίσκεψη του Γερμανού υπουργού στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος του State Department, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Πάουελ τόνισε ότι όταν γίνει η συνάντησή του με τον Φίσερ «έχουν να συζητήσουν σοβαρά θέματα για τις σχέσεις των δύο πλευρών».

Η Ουάσινγκτον δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για την αντίθεση του καγκελλάριου Σρέντερ, στην αμερικανική «περιπέτεια» στο Ιράκ, όπως χαρακτήρισε την ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ.

Μετά την εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων στη Γερμανία, το Βερολίνο προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με την Ουάσινγκτον και ο Γιόσκα Φίσερ έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα στα μέσα Οκτωβρίου.