Πολιτιστικά
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 08:49

Με αγάπη για την Πόλη, με αγάπη για τον κινηματογράφο

Το νέο βιβλίο «Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης», του κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Γιώργου Μπόζη και της γνωστής συγγραφέως - από την «Πολίτικη Κουζίνα»- Σούλας Μπόζη, παρουσιάζεται τη Δευτέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το νέο βιβλίο «Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης», του κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Γιώργου Μπόζη και της γνωστής συγγραφέως - από την «Πολίτικη Κουζίνα»- Σούλας Μπόζη, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου δεν είναι ευρέως γνωστή, και για τον λόγο αυτό ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι κάποιοι Έλληνες συντέλεσαν, ήδη από το 1896, στη γέννηση και την ανάπτυξή του. Πλανόδιοι κινηματογραφιστές, διορατικοί θεατρικοί επιχειρηματίες που πίστεψαν στον κινηματογράφο - παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής (πλήρης απουσία ηλεκτρικού δικτύου, λογοκρισία κ.ά.)-, αιθουσάρχες στην Πόλη, καθώς και τολμηροί πρωτοπόροι δημιουργοί σημάδεψαν στην Τουρκία τις αρχές του κινηματογράφου, μέχρι και το 1922. Στον Μεσοπόλεμο εμφανίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες επαγγελματίες κινηματογραφιστές, ενώ από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και μετά εμφανίστηκε μια πλειάδα ταλαντούχων τεχνικών (οπερατέρ, ηχολήπτες, μοντέρ κ.ά.), οι οποίοι με τη σειρά τους έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της έβδομης τέχνης - παρόλο που το εκεί πολιτισμικό περιβάλλον δεν επέτρεπε θαύματα. Το λεύκωμα «Από το Παρίσι στο Πέραν, Έλληνες Κινηματογραφιστές της Πόλης» συνδυάζει με γνώση και μέθοδο την αγάπη για την Πόλη με την αγάπη για τον κινηματογράφο. Βασίστηκε σε αθησαύριστα ντοκουμέντα, που με υπομονή συνέλεγαν οι συγγραφείς του επί μία δεκαπενταετία. Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό που το πλαισιώνει είναι αψευδής μάρτυρας αυτής της αφοσίωσης, ενώ ρίχνει μια διαφορετική ματιά στην Κωνσταντινούπολη, εκείνη των Ελλήνων διανοουμένων.

Για την έκδοση στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης), Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιάσων Τριανταφυλλίδης (δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου). Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Στέλιος Ελληνιάδης (παραγωγός ντοκιμαντέρ).

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, τηλ. 210 3609695. Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ.