Κόσμος
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 18:25

Λονδίνο: «Πολύ καλές» οι σχέσεις Κάμερον-Σαρκοζί

Να ρίξει τους τόνους γύρω από τη συζήτηση περί «ρήγματος» στις σχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νικολά Σαρκοζί, μετά το βρετανικό «όχι» στις Βρυξέλλες για τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, επιχείρησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Να ρίξει τους τόνους γύρω από τη συζήτηση περί «ρήγματος» στις σχέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, μετά το βρετανικό «όχι» στις Βρυξέλλες για τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, επιχείρησε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι «πολύ καλές» και θα συνεχίσουν, όπως είπε, να είναι παρά τη διαφοροποίηση της Βρετανίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Επικαλούμενος μάλιστα την επέμβαση στη Λιβύη, παρατήρησε ότι «φέτος η εξωτερική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναφέρθηκε επίσης στην αλληλεγγύη που εξέφρασε το Παρίσι τη στιγμή της καταστροφής της πρεσβείας της Βρετανίας στις 29 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη. «Αυτό συνεχίζεται και θα έχουμε μια σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Την Παρασκευή, έπειτα από την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να αποδεχθεί μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για «απαράδεκτους όρους» εκ μέρους του Λονδίνου.

«Ήμουν μαζί τους στη διάρκεια της συνάντησης την Πέμπτη το βράδυ πριν από τις διαπραγματεύσεις και βεβαίως έχουν ειλικρινείς σχέσεις, αλλά καλές και εγκάρδιες, και όλο αυτό θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ψήφος εμπιστοσύνης των Βρετανών στους χειρισμούς του Κάμερον

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Mail on Sunday, το 62% των Βρετανών εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δίκιο ν΄αντιταχθεί σε τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ..

Επίσης το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ, όπως ζητούν πολλοί αξιωματούχοι στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος.

Επίσης το 48% είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρώπη των 27, ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή σ΄αυτήν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα διαλυθεί εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 29% πιστεύει το αντίθετο. Ενα 60% πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και μόνο το 19% εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα θα διατηρηθεί.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε 1.020 άτομα από το βράδυ της Παρασκευής ως και το Σάββατο.

Ο βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πικρά απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής και πως είπε στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι «κακό για τη Βρετανία» αλλά αρνήθηκε ότι ο συνασπισμός βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.