Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό «ενδείξεων» του μποζονίου του Χιγκς, έτυχε θερμής υποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, που αναμένει εντός του 2012 οριστικές και σαφείς απαντήσεις, ώστε να μπορεί να κάνει λόγο για ενδεχόμενη «ανακάλυψη». Επί των εξελίξεων στο CERN τοποθετήθηκαν στο naftemporiki.gr o επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο δ.σ. του Οργανισμού Πέτρος Πετρίδης και ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Φούντας.
Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό «ενδείξεων» του μποζονίου του Χιγκς από τους ερευνητές του CERΝ, έτυχε θερμής υποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, που αναμένει εντός του 2012 οριστικές και σαφείς απαντήσεις, ώστε να μπορεί να κάνει λόγο για ενδεχόμενη «ανακάλυψη».
Μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο δ.σ. του CERN και τέως διευθυντής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κ. Πέτρος Ραπίδης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει σαφής παρατήρηση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, όταν ο όγκος των δεδομένων από τις μετρήσεις θα έχει υπερδιπλασιαστεί- θα γίνει μια καλύτερη ανάλυση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σημαντική ανακοίνωση.
Πιο αισιόδοξος ως προς το διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε οι μετρήσεις και τα πειράματα να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για την ανακάλυψη του λεγόμενου «σωματιδίου του θεού», στη θεωρία του οποίου στηρίζεται το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής, εμφανίστηκε ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κώστας Φούντας.
Μιλώντας επίσης στο naftemporiki.gr, εκτίμησε ότι το αργότερο σε έξι μήνες οι επιστήμονες του CERN θα είναι σε θέση να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για την ύπαρξη ή μη του μποζονίου του Χιγκς.
Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει έρθει η ώρα της «πολυπόθητης» ανακάλυψης, ο κ. Φούντας σημείωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και αναφερόμενος στη λειτουργία του LHC (του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων), τόνισε ότι μέσα σε ένα χρόνο, έχει αποκλειστεί σειρά θεωριών που απασχολούσαν την επιστημονική κοινότητα την τελευταία 20ετία.
Τόσο ο κ. Φούντας όσο και ο κ. Ραπίδης υπογράμμισαν τη σημασία της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς, καθώς - όπως είπαν- θα δοθεί εξήγηση σχετικά με την ύπαρξη της μάζας στο σύμπαν.
Ερωτηθέντες τι θα συμβεί σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τελικά δεν υπάρχει, απάντησαν - ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η φυσική επιστήμη δεν καταθέτει τα όπλα...
«Η απάντηση είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί ψάχνουμε να βρούμε πώς είναι πραγματικά φτιαγμένος ο κόσμος και το ζητούμενο δεν είναι να επαληθεύσουμε τη θεωρία, είναι να δούμε το τι υπάρχει», είπε ο κ. Ραπίδης.
«Αν δεν υπάρχει είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, γιατί θα πρέπει να πάμε πάλι στο τραπέζι και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι λάθος έχει η θεωρία μας», απάντησε ο κ. Φούντας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα μοντέλα τα οποία δεν έχουν εξεταστεί, γιατί το Χιγκς έχει προτεραιότητα.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ