Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 13:13

ΔΕΗ: Προσφορά για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην ΠΓΔΜ

Προσφορά για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα της ΠΓΔΜ υπέβαλε η ΔΕΗ. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δύο προσφορών μέχρι το τέλος του μήνα.

Προσφορά για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα της ΠΓΔΜ υπέβαλε η ΔΕΗ.

Από τις 10 ξένες εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που προεπελέγησαν για την τελική φάση του διαγωνισμού, μόνο δύο εταιρείες υπέβαλαν τελικά προσφορές: η ΔΕΗ και η κινεζική CWE.

Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των δύο εργοστασίων στα 600-700 εκατ. ευρώ περίπου. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΠΓΔΜ, την ELEM.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών για το διαγωνισμό κατασκευής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, Γιάσνα Νταβίντοβιτς, από το άνοιγμα των προσφορών προκύπτει ότι η ΔΕΗ προσφέρει ποσοστό 28% των μελλοντικών μετοχών στην ELEM, ενώ η κινεζική εταιρεία προσφέρει 40,5%.

Η κ. Νταβίντοβιτς πρόσθεσε ότι εφόσον επιλεγεί ανάδοχος, οι εργασίες του έργου θα ξεκινήσουν σε ενάμιση χρόνο. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια του διαγωνισμού πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δύο προσφορών μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ