Πολιτική
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 09:21

Ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τράπεζας

Πάνω από 300.000 ευρώ, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κατηγορούνται ότι απέσπασαν, διεισδύοντας ηλεκτρονικά στο λογισμικό σύστημα ισοτιμιών διεθνούς τραπεζικού ιδρύματος, δυο 21χρονοι Ελληνες, που συνελήφθησαν και ένας Βρετανός, ο οποίος αναζητείται.

Για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό την ηλεκτρονική απάτη σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορούνται δύο 21χρονοι Ελληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν, πριν από τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση αυτή αναζητείται και τρίτο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 21χρονος Βρετανός που δεν εντοπίσθηκε κατά τη δίαρκεια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τρία μέλη της οργάνωσης είχαν πετύχει να διεισδύσουν ηλεκτρονικά στο λογισμικό σύστημα νομισματικής - συναλλαγματικής ισοτιμίας του τραπεζικού ιδρύματος και είχαν πετύχει, με εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ περίπου, να αποκομίσουν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω απο 300.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα,πρόσφατα, η Διεύθυνση Ασφάλειας γνωστού διεθνούς τραπεζικού υδρύματος κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου στις διαδικασίες συναλλαγματικής ισοτιμίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση στα λογισμικά υπολογιστικά συστήματα ισοτιμιών, που είχε ως επακόλουθο την οικονομική βλάβη της περιουσίας της Τράπεζας.

Απο την ψηφιακή αστυνομική έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματο, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις εμπλεκόμενοι είχαν καταφέρει να επηρεάζουν τη διαδικασία επεξεργασίας των συναλλαγματικών δεδομένων ισοτιμίας, μεταξύ του ευρώ και της λίρας Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίωντας σύστημα παρέμβασης στο λογισμικό πρόγραμμα συναλλαγματικής ισοτιμίας και πληκτρολογώντας τις αντίστοιχες εντολές μετατροπής νομισμάτων ευρώ σε λίρες Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πετύχει να μετατρέπουν ευρώ σε λίρες με την ίδια ισοτιμία.

Με τη μέθοδο αυτή κατάφερναν να επωφελούνται τη διαφορά της πραγματικής ισοτιμίας, και σε διάστημα μιας βδομάδας που έκαναν συνεχείς εικονικές συναλλαγματικές πράξεις πέτυχαν να ωφεληθούν το χρηματικό ποσό των 309.102,38 ευρώ, το οποίο είχαν μεταφέρει σε κοινούς ή ατομικούς λογαριασμούς τους.

Στην κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* Δύο φάκελοι, που περιείχαν έγγραφα τραπεζών με αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή έξω-χρηματιστηριακές συναλλαγές.

* Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

* Δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας.

* Το χρηματικό ποσό των 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά Φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά, 100 δολάρια Αυστραλίας.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας πρόεκυψε ότι, οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκε η Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.