Σε εποχές δύσκολες, που όλα μοιάζουν αβέβαια, είναι απαραίτητο όσο ποτέ το νοσταλγικό βλέμμα προς την αιώνια πηγή και την πορεία του ελληνικού πολιτισμού, βλέμμα που λειτουργεί ως φάρος γνώσης πολύτιμης, ελπίδας και καθοδήγησης.
Σε εποχές δύσκολες, που όλα μοιάζουν αβέβαια, είναι απαραίτητο όσο ποτέ το νοσταλγικό βλέμμα προς την αιώνια πηγή και την πορεία του ελληνικού πολιτισμού, βλέμμα που λειτουργεί ως φάρος γνώσης πολύτιμης, ελπίδας και καθοδήγησης.
Στο επίκεντρο αυτής της οπτικής, φέτος, για 13η χρονιά, "Ο Κύκλος των Μουσείων" - που με συνέπεια επιμελούνται και χρηματοδοτούν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Eurobank EFG, συμβάλλοντας στη διαρκή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας- θέτει το λίκνο του μακεδονικού πολιτισμού, την Πέλλα.
Συνδυάζοντας επιστημονική αρτιότητα με αισθητική ποιότητα, η αφιερωματική έκδοση των 396 σελίδων αναδεικνύει την πληθώρα των ανασκαφικών ευρημάτων της πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, που πλέον στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ένα σύγχρονο μουσείο 6.000 τ.μ., πλήρως εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο, που λειτουργεί από το 2009. Προλογίζοντας την έκδοση, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, επισημαίνει την ιδιαίτερη σημασία του εκδοτικού αυτού εγχειρήματος, τονίζοντας ότι "σήμερα έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους τιμούμε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το έργο των γενεών που ήρθαν πριν από εμάς".
Τη συνεισφορά του "Κύκλου των Μουσείων" στην επαφή του αναγνώστη με το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας σημείωσε η κα. Μαριάννα Λάτση αναφέροντας στο προλογικό της σημείωμα: "Στη σημερινή συγκυρία, κοινωνική και οικονομική, η αναδρομή στο παρελθόν μέσα από την επίσκεψή μας, φυσική ή μέσω συγγραμμάτων, στα αρχαιολογικά μουσεία της πατρίδας μας δεν αποτελεί απλώς μια νοσταλγική συμπεριφορά. Αντίθετα, είναι μια επιβεβλημένη ενδοσκόπηση στις ρίζες και την πορεία του ελληνικού πολιτισμού, μέσα στις χιλιετίες ύπαρξής του, που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε και να οριοθετήσουμε το είδος και το μέγεθος των σύγχρονων προβλημάτων μας."
Οι συγγραφείς του βιβλίου, αρχαιολόγοι κ.κ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Ιωάννης Μ. Ακαμάτης, Αναστασία Χρυσοστόμου και Παύλος Χρυσοστόμου στο εισαγωγικό τους σημείωμα τονίζουν: "Στην παρούσα έκδοση, απόλυτα εναρμονισμένη με τη σπουδαιότητα του χώρου, παρουσιάζεται συνολικά το αρχαιολογικό έργο στην Πέλλα, στο Αρχοντικό και στην ευρύτερη περιοχή της, όπως είναι σήμερα γνωστό από την αρχαιολογική έρευνα, με λιτά κείμενα των ανασκαφέων-μελετητών, προσιτά και σε όσους δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό." "H Πέλλα τείνει να αποτελέσει πλέον πρότυπο αρχαιολογικής θέσης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει μέσα από τους δύο βασικούς και στενά δεμένους μεταξύ τους πυρήνες, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό μιας μεγαλούπολης της αρχαιότητας με όλες τις οργανωτικές δομές της, τόσο στη δημόσια όσο και στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της."
Όπως και όλες οι προηγούμενες, η έκδοση δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο. Είναι ωστόσο προσβάσιμη, σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, www.latsis-foundation.org. Εκεί είναι, επίσης, διαθέσιμες οι δώδεκα προηγούμενες εκδόσεις του "Κύκλου των Μουσείων". Εκατοντάδες αντίτυπα της έκδοσης θα διανεμηθούν δωρεάν από το Κοινωφελές Ίδρυμα, όπως κάθε χρόνο, σε αρχαιολογικά τμήματα ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, αλλά και σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το βιβλίο-αφιέρωμα στο "Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας" δημιουργήθηκε με την εκδοτική φροντίδα της κας Ειρήνης Λούβρου, με φωτογράφιση του κ. Σωκράτη Μαυρομμάτη, σχεδιασμό και καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Δημήτρη Καλοκύρη.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης