Για την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, λόγω των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Σύντομες και καθαρές λύσεις ζητεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Νέα αιχμηρή παρέμβαση Χρυσοχοΐδη. Ξεκάθαρο μήνυμα Μπεγλίτη στα στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Για την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, στις 3.00 μ.μ., αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή και των υπουργών, λόγω των διαδοχικών συνεδριάσεων, Τετάρτη και Πέμπτη, του υπουργικού συμβουλίου.
Αναβάλαμε τη συνεδρίαση γιατί δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρακτικά προβλήματα στους συναδέλφους μας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Βήμα FM.
«Σεβόμενοι», συνέχισε, «την κυβέρνηση Παπαδήμου, με ενδιαφέρον για να προχωρήσει αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να συγκαλέσουμε τη δική μας συνάντηση την επόμενη Τρίτη, έτσι ώστε να δοθεί στα στελέχη μας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου η δυνατότητα συμμετοχής» και γνωστοποίησε ότι στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της Κ.Ο., καθώς επίσης οι 40 υπουργοί που είναι ταυτόχρονα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Στην κυβέρνηση Παπαδήμου συμμετέχουμε ως κόμμα, ως κυβερνητικός εταίρος. Δεν είναι η κυβέρνηση ένα αριθμητικό άθροισμα αυτόνομων πολιτικών προσωπικοτήτων. Οι υπουργοί μας έχουν ευθύνη απέναντι στην παράταξή μας και άρα η συζήτηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης περιόδου αφορά και τα στελέχη μας που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο», παρατήρησε για να επαναλάβει στη συνέχεια της συνέντευξής του: «Τα στελέχη μας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν συμμετέχουν ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες. Μετέχουν ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, τρία είναι τα μεγάλα ζητήματα γύρω από τα οποία θα επικεντρωθεί η συζήτηση: «Το πρώτο είναι να γίνει μια ανάλυση σε βάθος των οικονομικών εξελίξεων τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης Παπαδήμου και κυρίως η δική μας ευθύνη και ο δικός μας στόχος να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα για να ολοκληρώσει με θετικό αποτέλεσμα την αποστολή της. Το τρίτο μείζον θέμα είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ».
Κατά τον κ. Μπεγλίτη, η συνάντηση της Τρίτης είναι μια αφετηρία για να ανοίξουν όλα τα θέματα «και όχι για να ανοίγουν μέσω των ΜΜΕ ή δι’ επιστολών και άρθρων». «Πρέπει να σεβόμαστε όλοι τις καταστατικές αρχές του Κινήματός μας και τουλάχιστον να ανοίξει αυτή η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Όλα τα θέματα που συνδέονται με το πρόσφατο παρελθόν και αφορούν την παράταξή μας θα τεθούν επί τάπητος και θα συζητηθούν με ειλικρίνεια», υποστήριξε.
Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό Σκάι, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε σύντομες και καθαρές λύσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η όποια ανάμιξή του στις εξελίξεις θα γίνει με τον πιο λιτό τρόπο που δεν θα καθυστερεί το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
«Περιμένω το συντομότερο δυνατό να μπούμε σε ένα κανάλι, γιατί οι εκκρεμότητες δημιουργούν καθυστερήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν οι διαδικασίες γίνουν προ των εκλογών, όπως έχει προτείνει, τότε δεν θα τεθεί ζήτημα καθυστέρησης του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
«Όσοι λένε ότι το να συζητάει κανείς για την επόμενη μέρα σε ένα κυβερνητικό κόμμα είναι έξω από τις ανάγκες της χώρας δεν μιλάνε σωστά», επισήμανε.
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνίας του με την κ. Διαμαντοπούλου σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών.
Αίσθηση προκάλεσε η νέα παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπανδρέου, υποστήριξε ότι έπρεπε να αποφευχθεί το μνημόνιο.
«Από τη στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο, δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει», ανέφερε σε συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε ότι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Γ. Παπανδρέου, ενώ για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η παράταξη θα αλλάξει».
«Πρέπει να απευθυνθούμε στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να επανιδρύσουμε το ΠΑΣΟΚ. Είχα κάνει μια πρόταση πριν από 10 χρόνια, να τα αλλάξουμε όλα. Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία», υπογράμμισε.
Υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τάχθηε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Καλό θα ήταν να είχαμε και αλλαγή προέδρου. Αυτό είναι σημαντικό και αναγκαίο για την παράταξη. Αυτή όμως η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε με όρους ανθρωποφαγίας, ούτε με όρους απαξίωσης, ούτε με όρους μιας ξαφνικής αμνησίας για την πορεία της διετίας, λες και δεν ήμασταν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έκανε ακόμη λόγο για κίνδυνο απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια περί διαρχίας: «Όταν είναι ένας αρχηγός, είναι φουλ αρχηγός, είναι με όλη την ευθύνη. Δεν είναι ώρα για κόλπα, συμφωνίες κορυφής και δαχτυλίδια. Είναι ώρα για καθαρές λύσεις όπως και στο παρελθόν έχουν γίνει».
Νέα πρωτοβουλία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης, οι οποίοι προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, συγκρότησαν κίνηση για μια «Νέα σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία». «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα, κρίνοντας πως το Κίνημα «έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο». Τα πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στον Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου», αλλά «όχι και αρκετή».