Κόσμος
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 11:38

Ετοιμο το Ιράκ να δεχθεί τους επιθεωρητές, δηλώνει ο πρεσβευτής του στη Μόσχα

Το Ιράκ, είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, χωρίς όρους, και επιθυμεί να τούς φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσουν να επισκεφθούν τη Βαγδάτη, επανέλαβε ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Μόσχα, Αμπάς Χαλάφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ιταρ Τας.

«Το πιο σημαντικό για τους επιθεωρητές είναι να έλθουν στο Ιράκ και να αρχίσουν τη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιρακινός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «όλα τα θέματα που είναι πιθανό να προκύψουν στη διαδικασία των επιθεωρήσεων θα επιλυθούν αμέσως», επισημαίνοντας, ότι, είναι προς το συμφέρον του Ιράκ να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις επιθεωρήσεις στα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν, ο Χαλάφ, είπε, ότι οι σχέσεις μεταξύ του ΟΗΕ και της Βαγδάτης για το συγκεκριμένο ζήτημα ρυθμίζονται από ειδικό μνημόνιο κατανόησης, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 1998, το οποίο αναφέρεται με λεπτομέρειες στη διαδικασία επιθεωρήσεων μέσα στα προεδρικά μέγαρα.

Το μόνο που εμποδίζει την έναρξη των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου αυτή τη στιγμή, είναι η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν την επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ, τόνισε ο Ιρακινός πρεσβευτής στη Μόσχα.