Χωρίς οριστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ολοκληρώθηκε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης άνοιξε «παράθυρο» διαλόγου με τη ΝΔ που αντιτίθεται στο μέτρο. Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Ιανουαρίου.
Χωρίς οριστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ολοκληρώθηκε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης άνοιξε «παράθυρο» διαλόγου με τη ΝΔ που αντιτίθεται στο μέτρο. Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε ότι θα ήταν «ευχής έργο» να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση έως τις 10, για «να μην το αφήσουμε έως την τελευταία στιγμή».
Ειδικότερα, συμφωνήθηκε οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο κ. Κουτρουμάνης, να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω διερεύνησης, καθώς και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων -αν χρειαστεί- με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Επικαλέστηκε επίσης εκτιμήσεις αναλογιστικών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, στα περισσότερα επικουρικά ταμεία θα παρατηρηθεί μια σημαντική επιδείνωση στα επόμενα χρόνια και αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Σημείωσε ακόμη ότι τα προβλήματα των ταμείων είναι αποτέλεσμα των μη ορθολογικών χαρακτηριστικών τους, τα οποία επηρέασαν τη σχέση εισφορών και συντάξεων, αλλά και αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων. «Αυτό είναι το παρελθόν. Το παρελθόν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι «να δούμε είναι με ποιον τρόπο θα επιλύσουμε το θέμα μέσα από μία μεταρρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία και για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και για να βελτιώσει ένα βασικό στοιχείο που θα επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα».
Η πρόθεση του κ. Κουτρουμάνη να μη διακινδυνεύσει την ενότητα της κυβέρνησης και να επιδιώξει συμβιβασμό με τη ΝΔ διεφάνη κατά την είσοδό του στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς εξήγησε ότι τελικά δεν επρόκειτο να εισηγηθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Είπε ακόμη ότι έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα να καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες και ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ευρεία συμφωνία για την αναγκαία, αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του θέματος, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτό καθίσταται αναγκαίο τόσο για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες -την εγκυρότητα των οποίων αμφισβητεί η ΝΔ- και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να μελετηθούν και βάσει αυτών να κατατεθούν οι προτάσεις από την πλευρά του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος φέρεται να προειδοποίησε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση.
Εξάλλου, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η δέσμευση για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
ΝΔ: «Όχι» σε άλλες μειώσεις συντάξεων
Για υπαναχώρηση του υπουργού Εργασίας στο θέμα των επικουρικών συντάξεων έκανε λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, σε δηλωσή του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων.
«Η εμμονή του κ. Κουτρουμάνη σε νέες και άμεσες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων δεν πέρασε. Η υπαναχώρηση αποδεικνύει ότι η ρύθμιση για τις επικουρικές κάθε άλλο παρά επείγουσα ήταν, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει», σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να αρχίσει διάλογο για συνολικές πολιτικές βιωσιμότητας των Ταμείων και διασφάλισης των συντάξεων, με την προϋπόθεση να υπάρξουν «πλήρεις και έγκυρες αναλογιστικές μελέτες για κάθε Ταμείο».
Επισήμανε τέλος ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό και δεν τις πληρώνει το κράτος, ενώ όπως ανέφερε, δεν έχουν επιπτώσεις στις δημόσιες δαπάνες και στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Η ΝΔ δέχθηκε πάντως σήμερα δριμεία κριτική για τη στάση της στο ζήτημα από τα κόμματα της Αριστεράς.
Ειδικότερα, το ΚΚΕ διερωτάται «ποιον προσπαθεί να πείσει η ΝΔ ότι είναι πραγματικά κατά της νέας σφαγής των επικουρικών συντάξεων, όταν ψήφισε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στηρίζει το «κούρεμα» των αποθεματικών τους και προτείνει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η συγκυβέρνηση έγινε για να μην αφήσει τίποτα όρθιο» και συμπληρώνει ότι τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι συνένοχα «γι’ αυτά που έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν σε βάρος του λαού για να προστατεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων».
Κριτική στη Νέα Δημοκρατία ασκεί και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, που την κατηγορεί ότι όλο το τελευταίο διάστημα «παραδέρνει ανάμεσα στο ρόλο του συνεγγυητή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης από τη μια και στις αντιπολιτευτικές κορώνες από την άλλη».
Θυμίζει ακόμη στη ΝΔ «πως στο προϋπολογισμό του 2011, που μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισε η ίδια ως ισότιμος εταίρος της τριμερούς συγκυβέρνησης, προβλέπεται ρητώς η δραστική μείωση των δαπανών για τις επικουρικές συντάξεις».
«Προς τι λοιπόν τα άσφαιρα πυρά και οι ανέξοδες δηλώσεις περί μη ψήφισης των ρυθμίσεων για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ; Πρόκειται για διχασμό της πολιτικής υπόστασης της παράταξης ή απλή υποκρισία;» διερωτάται και προσθέτει: «Ας αποφασίσουν και κυρίως ας δώσουν εξηγήσεις προς τους πολίτες που κάποτε τους πίστεψαν».
Για ακραίο εμπαιγμό των συνταξιούχων κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, διά στόματος του υπεύθυνου για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος τονίζει ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά «ψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2012, που αναφέρει ρητά τη μείωση των δαπανών για την επικουρική ασφάλιση, καθώς και για τις αναπηρικές συντάξεις».
Αντίθετος σε «πολιτικές a la carte» ο ΛΑΟΣ
«Όχι» σε πολιτικές a la carte λέει από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ. Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κ. Αϊβαλιώτης, «η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε μόνο για μια συγκεκριμένη αποστολή» και οι επιμέρους πολιτικές παρεμβάσεις «προϋποθέτουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη μετατροπή της από μεταβατική σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διαφορετικά πολιτικές “a la carte” δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε», ξεκαθάρισε.
Δημοκρατική Συμμαχία: Η αναβλητικότητα δεν βοηθά
Την αντίθεσή της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε οριζόντιες περικοπές εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Ζαφειριάδης, με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η αναβλητικότητα της κυβέρνησης και οι προεκλογικοί τακτικισμοί των κομμάτων που συγκυβερνούν, δεν βοηθούν τη χώρα και δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημά της που είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ