Στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι η σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της δικαιοσύνης «δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του Έλληνα συνταγματικού νομοθέτη, ούτε στις προσδοκίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού», παρουσίασε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο υπουργικό συμβούλιο.
Στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι η σημερινή πραγματικότητα στον τομέα της δικαιοσύνης «δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του Έλληνα συνταγματικού νομοθέτη, ούτε στις προσδοκίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού», παρουσίασε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο υπουργικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για «τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας», από το 1997 μέχρι σήμερα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 360 υποθέσεις για υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, από όλα τα δικαστήρια, πολιτικά, ποινικά και διοικητικά.
Υπάρχει μάλιστα υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας, γιατί καθυστέρησε η έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα έχει καταβάλει 8.420.822 ευρώ για χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ' επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Δραματική», όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου είναι και η κατάσταση αναφορικά με προσδιορισμό των νέων υποθέσεων (καθορισμός δικασίμων). Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο Αθηνών στα ασφαλιστικά μέτρα χορηγείται δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2012, στις μισθωτικές διαφορές για τον Οκτώβριο του 2013, στις εργατικές διαφορές για τον Ιούνιο του 2014, στην τακτική διαδικασία για τον Οκτώβριο του 2015, στα συναινετικά διαζύγια για τον Ιανουάριο του 2013, στις εμπορικές διαφορές για τον Φεβρουάριο του 2015 και στις διατροφές για τον Ιανουάριο του 2013.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι «σε βαθιά κρίση», επισημαίνοντας ότι «στη χώρα μας δεν έχουμε καθυστερήσεις, αλλά αρνησιδικία», η οποία επιδεινώνεται και «συμβάλλει αποφασιστικά στην επικράτηση πολύμορφης ανομίας και ατιμωρησίας».
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια και ανοχή σε αυτό το φαινόμενο», διαμήνυσε ο κ. Παπαϊωάννου, γιατί, όπως είπε, «δεν διαβρώνει μόνο τον κοινωνικό ιστό, δεν υπονομεύει μόνο τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην οικονομική ζωή και την ανάπτυξη». Σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου «αποτελεί και η ριζική αναμόρφωση του αργού και άδικου δικαιϊκού μας συστήματος».
Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, το υπουργείο «έχει καταλήξει στην προώθηση 100 και πλέον τολμηρών μέτρων, με τα οποία φιλοδοξεί να θεμελιώσει ένα δίκαιο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αρνησιδικίας».
Ο κ. Παπαϊωάννου ανέπτυξε τις τροποποιήσεις που θα επέλθουν σε όλους τους άξονες του Δικαίου (Ποινικό, Διοικητικό κ.λπ.), ενώ δήλωσε ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ανοιχτός σε διάλογο και παρατηρήσεις που τυχόν θα υποβληθούν, σε επιμέρους ζητήματα», τονίζοντας, όμως, παράλληλα ότι «δεν θα υποχωρήσει στο βασικό κορμό του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ