Πολιτιστικά
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 11:33

Μετά το τυπογραφείο πάει τώρα και στο Φεστιβάλ

Η δημοσιογράφος, Ξένη Μουχίμογλου, μάς ταξίδεψε, μέσα από τις πολιτιστικές σελίδες της «Ν» σε ονειρικούς τόπους. Σε θέατρα, σε κινηματογράφους, σε παραστάσεις χορού, σε φεστιβάλ, σε βιβλία και σε εικαστικά δρώμενα. Μας πήγε σε μονοπάτια, δρόμους και λεωφόρους και μας πλούτισε με γνώσεις.

Η δημοσιογράφος, Ξένη Μουχίμογλου, μάς ταξίδεψε, μέσα από τις πολιτιστικές σελίδες της «Ν» σε ονειρικούς τόπους. Σε θέατρα, σε κινηματογράφους, σε παραστάσεις χορού, σε φεστιβάλ, σε βιβλία και σε εικαστικά δρώμενα. Μας πήγε σε μονοπάτια, δρόμους και λεωφόρους και μας πλούτισε με γνώσεις.

Τώρα έβαλε ως στόχο, και το πέτυχε, να μας ταξιδέψει στον Ελληνισμό του Καναδά, στον Ελληνισμό του Τορόντο. Είναι η πρώτη συγγραφική της απόπειρα.

Πρόκειται για το δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά-αγγλικά) «Οι Ελληνες του Ντάνφορθ - The Greeks of Danforth, The Greek Town» που κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες. Το βιβλίο αναφέρεται στους Ελληνες μετανάστες του Τορόντο και ειδικότερα στους Ελληνες της Λεωφόρου Ντάνφορθ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα καθαρά ελληνικό κομμάτι στην καρδιά του Τορόντο.

Η οδός Ντάνφορθ είναι βουτηγμένη στα ελληνικά χρώματα. Παντού λευκό και γαλάζιο. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα καφενεία, όλα ελληνικά, έχουν τις επωνυμίες «Ακρόπολις», «Ομόνοια», «Παρθενών», «Αυλή», «Τραπέζι», «Καλύβια», «Αλέξανδρος» και άλλα ονόματα ή τοπωνύμια, παρμένα από το χωριό του ιδιοκτήτη ή από την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Στο δρόμο ακούς μόνο ελληνικά και στους καταλόγους των εστιατορίων διαβάζουμε «τζατζίκι», «μελιτζανοσαλάτα» και, παντού βέβαια στις επιγραφές, «σουβλάκι» και «γύρος».

Η περιοχή έχει δικαίως ονομασθεί «Greek Town» με τα σπίτια των Ελλήνων στους παράδρομους και με την εκκλησία της «Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου» σε έναν απ’ αυτούς. Πρόθεση της συγγραφέως είναι να παρουσιάσει την ελληνική ατμόσφαιρα στην καρδιά της μακρινής αυτής χώρας με τις αφηγήσεις και τις περιπέτειες των συμπατριωτών μας που είναι εγκατεστημένοι εκεί 20, 30, 40, 50 ή και περισσότερα χρόνια, όπου ζουν και δημιουργούν μακριά από τα ηλιόλουστα χωριά τους στο λευκό τοπίο του Καναδά.

Στο μεταξύ η Μουχίμογλου είχε την τύχη να «παντρέψει» με το βιβλίο αυτό τις δύο μεγάλες αγάπες της. Τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ειδικά τις ταινίες μικρού μήκους.

Έτσι διαβάζοντας για τους Ελληνες του Ντάνφορθ ο σκηνοθέτης, Βαγγέλης Ρήγας, έδειξε ενδιαφέρον και επισκέφθηκε με το συνεργείο του το Greek Town και κινηματογράφησε ένα χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ για την ομώνυμη Λεωφόρο και το διάσημο «Τaste Food Festival». Την μικρού μήκους ταινία του Ρήγα περιμένουμε να δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο δημιουργός

Ο σκηνοθέτης, Βαγγέλης Ρήγας, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ για τη Λεωφόρο Ντάνφορθ και το διάσημο «Τaste Food Festival» (Στη μεγάλη φωτογραφία). Κάτω το εξώφυλλο του βιβλίου ( [email protected] )