Πολιτιστικά
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 12:37

Λουκάς Καρυτινός: Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοκριτική και ενότητα

Η μεγαλειώδης όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, «Ένας χορός μεταμφιεσμένων», παρουσιάζεται - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στην πρωτότυπη εκδοχή της, στο Θέατρο Ολύμπια. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Λουκά Καρυτινό, που υπογράφει τη μουσική διεύθυνση της παράστασης.

Η μεγαλειώδης όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, «Ένας χορός μεταμφιεσμένων», παρουσιάζεται - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - στην πρωτότυπη εκδοχή της, στο Θέατρο Ολύμπια. Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Λουκά Καρυτινό, που υπογράφει τη μουσική διεύθυνση της παράστασης.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Τζουζέππε Βέρντι.

Είναι ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού ρομαντισμού. Η ενασχόληση του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο, και το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου.

Ποια είναι η σκηνοθετική γραμμή της παράστασης;

Με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιο, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την πρωτότυπη, μη λογοκριμένη εκδοχή της όπερας, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ έως τώρα στην Ελλάδα. Η μεταφορά της ιστορίας στη σύγχρονη εποχή τονίζει την πολιτική διάσταση της παράστασης.

Ποια θέματα πραγματεύεται η ιστορία της;

Η ιστορία του «Χορού Μεταμφιεσμένων» πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως είναι η σχέση του ανθρώπου με την εξουσία, η προδοσία, ο έρωτας, η φιλία. Η δολοφονία του «φωτισμένου» μονάρχη, Γουσταύου Γ΄, της Σουηδίας από τον πιο κοντινό του φίλο και συνεργάτη, στις 16 Μαρτίου του 1792, μέσα στη βασιλική όπερα της Στοκχόλμης, κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων που ο ίδιος είχε διοργανώσει, είναι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που ο Βέρντι επέλεξε να φωτίσει, ερευνώντας έτσι τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. Τη σκοτεινή πλευρά όλων μας.

Τι εξέφραζε την εποχή που γράφτηκε και τι εκφράζει σήμερα;

Η όπερα του Βέρντι λογοκρίθηκε άγρια από τις αρχές τις εποχής. Ο διάσημος συνθέτης, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, επέλεξε να έχει για ήρωα του στην συγκεκριμένη όπερα έναν ευρωπαίο μονάρχη, ο οποίος τόλμησε να έρθει αντιμέτωπος με την αριστοκρατία της χώρας του και το συντηρητικό κατεστημένο της αυλής του. Η αλαζονεία, η προδοσία και η πλάνη της εξουσίας είναι θέματα με διαχρονική διάσταση.

Ο έρωτας είναι ένας πόλεμος, στον οποίο όλα τα μέσα είναι θεμιτά;

Είναι όλα θεμιτά στον έρωτα, με την προϋπόθεση της ανάληψης της ευθύνης των πράξεων και της συνειδητοποίησης του εφήμερου των συναισθημάτων.

Η προδοσία θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα;

Η προδοσία είναι ίδιον του ανθρώπου. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω...

Τα δεινά της ζωής κρύβουν «δώρα» που προάγουν την πνευματική μας εξέλιξη;

Αυτό είναι ίσως η πιο οδυνηρή διάσταση της ανθρώπινης εμπειρίας. Δυστυχώς, οι μεγάλες μας κατακτήσεις σε κάθε επίπεδο, πνευματικό ή υλικό, επιτυγχάνονται μετά από μάχη με τα δεινά της ζωής, αναπόφευκτα.

Τι αισθάνεστε για τη δραματική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα μας και πώς πρέπει να αντιδράσουμε, για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον;

Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοκριτική και ενότητα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όλα μπορούν να γιατρευτούν. Ας ελπίζουμε ότι θα κλείσουμε τις πληγές μας, με τρόπο που δεν θα μας προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, από όσα ήδη έχουμε.

Ταυτότητα παράστασης: μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος, σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, κινησιολογία–χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη. Ερμηνεύουν: Βίκτωρ Αφανασένκο, Δημήτρης Πακσόγλου, Ραντοστίνα Νικολάεβα, Δημήτρης Πλατανιάς, Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, 'Ακης Λαλούσης, Κώστας Μαυρογένης, Βαγγέλης Μανιάτης, Δημήτρης Κασιούμης, 'Αρης Προσπαθόπουλος. Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πληροφορίες

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο. Ημερομηνίες παραστάσεων: 23, 27, 29 Δεκεμβρίου 2011 και 8 Ιανουαρίου 2012. Ώρα έναρξης: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20 ευρώ. Παιδικό, φοιτητικό: 15 ευρώ. Τηλ. πωλήσεις: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725. Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία τoυ θεάτρου Ολύμπια, καθημερινά 9.00–21.00. Ομαδικά εισιτήρια: Τηλ. 210 3711 342. Υπηρεσία συνδρομητών: Τηλ. 210 3711 381, mail: [email protected].

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ