Διευκρινίσεις για τα δάνεια και τις κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβαν κόμματα τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.
Διευκρινίσεις για τα δάνεια και τις κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβαν κόμματα τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης.
Στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης σημειώνει «πέραν από την τακτική και έκτακτη χρηματοδότησή τους, που μάλιστα είναι η τέταρτη υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη, τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν λάβει ως σήμερα -σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία- δάνεια από τις τράπεζες συνολικού ύψους άνω των 245 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016».
Όπως επισημαίνει, «αυτό συμβαίνει τη στιγμή μάλιστα που είναι άδηλο ποιο θα είναι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης για τα ερχόμενα έτη, καθώς και ποια θα είναι η δύναμη του κάθε ενός από αυτά και άρα τι ποσοστό επιχορήγησης θα δικαιούνται στο μέλλον».
Υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπάρχουν και εν αναστολή πολιτικά κόμματα, όπως για παράδειγμα η Πολιτική Ανοιξη, τα οποία επίσης έχουν λάβει δάνεια, που δεν είναι σαφές εάν έχουν εξυπηρετηθεί», ενώ «σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο εν αναστολή κόμμα χρηματοδοτήθηκε με αρκετά εκατομμύρια δραχμές από κρατική τράπεζα, αλλά από την στιγμή που ανέστειλε την δραστηριότητά του δεν γνωρίζουμε πως (και εάν) αποπληρώθηκαν αυτά τα χρήματα ή εάν ρυθμίστηκαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα δάνεια ή παραμένουν απλήρωτα».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αυγενάκης τονίζει πως «η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για λόγους τιμής και σεβασμού της κοινωνίας που υποβάλλεται σε μεγάλες θυσίες, η πολιτεία καλείται να προβεί σε αποσαφήνιση και εκκαθάριση των τραπεζικών υποχρεώσεων όλων των σε αναστολή κομμάτων, ταυτόχρονα με τις δραστικές περικοπές τουλάχιστον κατά 50% των επιδοτήσεων, τακτικών ή έκτακτων, των εν ενεργεία πολιτικών κομμάτων».
Προσθέτει δε ότι «για τη ΔΗ.ΣΥ., δεδομένο είναι ότι κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι θετική και κατά τις παρούσες συνθήκες επιβεβλημένη».
Ρωτά λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς «τι ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια και τις κρατικές επιχορηγήσεις που έλαβαν παλαιότερα κόμματα που σήμερα δεν υφίστανται», «τι είδους εγγυήσεις είχαν δοθεί από το κάθε κόμμα για το κάθε ένα από αυτά τα δάνεια», καθώς και «τι ποσά άντλησαν από τραπεζικό δανεισμό και από ποιες τράπεζες».
Επιπλέον, ρωτά «τι ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια της Πολιτικής Ανοιξης», καθώς και εάν «έχουν επιστραφεί τα χρήματα αυτά ή έχουν ρυθμιστεί τα συγκεκριμένα δάνεια ή παραμένουν απλήρωτα».