Πολιτική
Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011 16:40

Kλειστά χαρτιά από το Γ. Παπανδρέου

Σε ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του κόμματος προέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την πρωτολογία του στο Πολιτικό Συμβούλιο, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα στο Κίνημα, εν μέσω πιέσεων κορυφαίων στελεχών για άμεση δρομολόγηση διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Σε ανασκόπηση της κυβερνητικής διετίας του κόμματος προέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, με διευρυμένη σύνθεση, (συμμετοχή υπουργών και κοινοβουλευτικών αξιωματούχων), εν μέσω πιέσεων για δρομολόγηση διαδικασιών διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου στην πρωτολογία του δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, περιοριζόμενος να σημειώσει: «Θα κάνω το καθήκον μου και θα το κάνω όπως πρέπει». Φέρεται ακόμη να ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι στην αρχή του νέου έτους, χωρίς, πάντως, να προσδιορίζεται η σύνθεσή του, δηλαδή, εάν θα συμμετέχουν και άλλα στελέχη, όπως και το αντικείμενο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για τον ίδιο, αλλά και ότι δεν επιθυμεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός, αλλά, όπως είπε, «δεν δέχεται μαθήματα περί τόλμης».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες «θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη» και ότι «η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και να δώσει το ιδεολογικό του στίγμα και τις αξίες που πρεσβεύει. Πάνω απ΄ όλα, όμως, τόνισε χρειάζεται η ενότητα του Κινήματος και η πολιτική του βούληση για να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα». Έθεσε μάλιστα και συγκεκριμένο, αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές εξελίξεις, έως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς όπως επισήμανε, από τις 16 του μηνός έως τις 15 Φεβρουαρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας, διάστημα κατά το οποίο, όπως είπε, θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Αιτιολογώντας τη θέση του υπέρ των γρήγορων διαδικασιών για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ανέλαβε «το βαρύ φορτίο του υπουργού Οικονομικών ... για λόγους εθνικού καθήκοντος ... για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση» και απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου πρόσθεσε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον». «Αρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας τη φράση του κ. Παπανδρέου ότι θα κάνει το χρέος του, αντέδρασε, ζητώντας διευκρίνιση «ποιο απ' όλα τα χρέη» εννοεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε ευθέως θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου, ζητώντας από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Σύμφωνα με την πρότασή του, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη, «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μην κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές».

Τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι «η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».

Τονίζοντας ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση».

«Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας».

Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, καθώς και «να καταθέσει την πρότασή του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο». Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Το θέμα δεν είναι ποιόν πρόεδρο θα έχουμε, αλλά ποιου κόμματος θα ηγείται, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αυτός δεν μπορεί να κινείται στη λογική του «άσπρου-μαύρου» και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες αλλά δεν μπορεί να επιχειρείται και ισοπέδωση.

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φθάσει στο σημείο να «διαλύσει» ότι έγινε την προηγούμενη διετία, με τον τρόπο που έγινε για την δεκαετία του ' 80, και εκείνη του ΄90.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία του Κινήματος υποστήριξε ότι δεν είναι υπέρ ούτε της διαρχίας, ούτε της μοναρχίας και ζήτησε ισχυρό συλλογικό ΠΑΣΟΚ με ισχυρό πρόεδρο, ενώ ανέφερε ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν απέκλεισε και την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι θα πρέπει να βγει το μήνυμα ότι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ όλοι και θα είμαστε και αύριο με διαδικασίες στη βάση και όχι με φεουδάρχες και κομματάρχες.

Τη σύγκληση «μικρού» Συνεδρίου για την εκλογή προέδρου ζήτησε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ενώ έκανε λόγο και για «διάτρητο» Πολιτικό Συμβούλιο με διαφόρους που βγαίνουν στα ΜΜΕ.

Με αφορμή την αποστροφή του κ. Κακλαμάνη ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκανε λόγο για στελέχη που ακόμα και την ώρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου στέλνουν μηνύματα στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στους «πρωτοκλασάτους» που έπαιρναν μέρος στις αποφάσεις και οι οποίοι, όπως είπε, δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε τη σύγκληση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠAΣΟΚ είναι οι: Βασίλης Έξαρχος, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μανώλης Μπετενιώτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Παπουτσής, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Πανταζής, Φώφη Γεννηματά, Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Κουτρουμάνης, Έφη Χαλάτση, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Συλβάνα Ράπτη, Σωκράτης Ξυνίδης, Πάρης Κουκουλόπουλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Νίκος Σαλαγιάννης, Τόνια Αντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Ασκούνης, και Ευάγγελος Βενιζέλος. Πληροφορίες ανέφεραν πως ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Ραγκούσης επρόκειτο να προσέλθει αργότερα.

Πριν τη συνεδρίαση στελέχη της Ιπποκράτους σημείωναν πως ο κ. Παπανδρέου «είναι έτοιμος να μιλήσει». «Αντί να μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις τι γίνεται ή τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ, ας μιλήσουμε κι εμείς», επισήμαιναν χαρακτηριστικά.

«Το αν θα φύγει ή θα μείνει ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούμε να το υποδείξουμε εμείς», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης. «Πρέπει, όμως», συμπληρώνει, «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ για να γνωρίζουμε με ποιον θα "περπατήσουμε" πολιτικά τις επόμενες μέρες στην κυβέρνηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ