Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. «Βαθιά ανησυχία» για την προφυλάκιση εκφράζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως «η απόφαση δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Στην είσοδο των φυλακών είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 υποστηρικτές του, που αντιδρούν στην προφυλάκισή του.
Ο ηγούμενος θα εγκατασταθεί σε κελί της ΣΤ΄ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα.
Χθες, ο ηγούμενος διανυκτέρευσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αφού προηγουμένως οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα της προσωρινής κράτησής του.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, για να αιτιολογήσει την άποψή της για προφυλάκιση του Εφραίμ και τη διαφωνία της με τον εισαγγελέα που έκρινε πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, επικαλέστηκε τρεις λόγους που θεωρεί «εξαιρετικά σοβαρούς».
Η κ. Καλού ανέφερε προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, τονίζοντας πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.
2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.
3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.
Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.
Στο σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, όπου γίνεται αποδεκτή η θέση της ανακρίτριας της υπόθεσης για προφυλάκιση του Εφραίμ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου «είναι άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητας του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα».
Οι συνήγοροι του ηγούμενου αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης με επιβολή περιοριστικών όρων, επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.
Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση και επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει ούτε πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
«Στις δικαστικές αποφάσεις οφείλουν σεβασμό οι πάντες και σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ σχολίασε πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο, όπου «ο ένας μπαίνει μέσα, και ο άλλος που είναι η Πολιτεία με τους πολιτικούς μένει έξω».
Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε πως η Επιτροπή της Βουλής συνεδρίασε για την υπόθεση δύο φορές και δεν βρήκε τίποτα και γι αυτό το λόγο και δεν έστειλε κανέναν στο Ειδικό Δικαστήριο. «Κατά τη Βουλή», είπε, «δεν υπήρξε σκάνδαλο... Το ένα κομμάτι της Πολιτείας, ο Κοινοβουλευτισμός, δεν βρήκε τίποτα, και για αυτό αθώωσε τους αντισυμβαλλόμενους. Ο άλλος αντισυμβαλλόμενος, που δεν είχε τα ευεργετήματα της Βουλής, πήγε στη Δικαιοσύνη και είναι κατηγορούμενος». «Σε ένα σκάνδαλο, ο ένας μπαίνει μέσα, και ο άλλος που είναι η Πολιτεία με τους πολιτικούς μένει έξω. Νομίζω ότι όλα αυτά δεν είναι πολύ πειστικά», παρατήρησε με νόημα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
Εξαιρετικά αυστηρή χαρακτήρισε σήμερα από το Ηράκλειο την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, και ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μάκης Βορίδης.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η απόφαση προφυλάκισης δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ
«Βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2114446 . «Η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα, σε νέα του δήλωση ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη και κράτηση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα.
«Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα», δήλωσε, για να σημειώσει ότι «η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του καθηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου από τη Ρωσία, που ήταν θριαμβευτική και μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα».
Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος απέφυγε πάντως, να τοποθετηθεί επί της δίωξης που έχει ασκηθεί και συνολικά επί της υπόθεσης, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη γι' αυτό πληροφόρηση».
Tις εξελίξεις στην υπόθεση καλύπτει με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και τη Μόσχα, το πρακτορείο RIA Novosti http://ria.ru/religion/20111228/528414052.html , με εκτενείς αναφορές στις αντιδράσεις για τη σύλληψη Εφραίμ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Αθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση».
ΣΥΡΙΖΑ: Απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας
«Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο ζήτημα της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου είναι απολύτως απαράδεκτη, πολύ περισσότερο που ετούτη τη φορά είναι επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών», παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας.
Οπως αναφέρει, «οι σκοπιμότητες είναι εμφανείς και αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της, καμία όμως σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί αυτήν την απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, και μάλιστα με ηγεμονικό ύφος και με υποδείξεις προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές». «Είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο δεν υπήρξε αμέσως ανάλογη αντίδραση εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», καταλήγει ο κ. Δρίτσας.
ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες οι πιέσεις προς τη δικαιοσύνη
Για «απαράδεκτες πιέσεις» στην ελληνική δικαιοσύνη, «η οποία ανεμπόδιστα πρέπει να ασκεί το έργο της» κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι «η ατιμωρησία και άλλων υπαιτίων του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που προέκυψε από το επίσης απαράδεκτο πολιτικό-νομικό πλαίσιο, δεν δικαιολογεί συμψηφισμούς και μεροληψίες».