Έρευνα για τα «δεδομένα» που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από εμφυτεύματα στήθους PIP που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία άρχισαν οι βρετανικές αρχές.
Έρευνα για τα «δεδομένα» που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι από εμφυτεύματα στήθους PIP που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία άρχισαν οι βρετανικές αρχές.
«Είμαι ανήσυχος και δυσαρεστημένος με τη συνοχή και την ποιότητα των πληροφοριών που δόθηκαν από τους προμηθευτές» των εμφυτευμάτων PIP στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ.
«Λάβαμε χθες πληροφορίες εκ μέρους ενός από τα μεγάλα ιδιωτικά γραφεία αισθητικής χειρουργικής, που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα (...) και που δεν συνάδουν με τις πληροφορίες που είχαν δοθεί έως τότε» πρόσθεσε.
Ο Λάνσλεϊ επανέλαβε, ωστόσο, πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να καθιστούν απαραίτητη την απόσυρση αυτών των εμφυτευμάτων στήθους» και πως «δεν υπάρχει απόδειξη που να δικαιολογεί την ύπαρξη ανησυχιών».
Περίπου 42.000 γυναίκες φέρουν εμφυτεύματα PIP στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής υπηρεσίας εποπτείας των ιατρικών προϊόντων. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 250 Βρετανίδες αποφάσισαν να καταθέσουν αγωγές εναντίον πολλών κλινικών στο Ηνωμένο Βασίλειο που προχώρησαν στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αυτών.
Οι γαλλικές αρχές συνέστησαν σε 30.000 γυναίκες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί εμφυτεύματα στήθους PIP να τα αφαιρέσουν. Ορισμένα από αυτά τα εμφυτεύματα είναι γεμισμένα με ένα ζελ μη ιατρικής σιλικόνης, που προκαλεί αυξημένο κίνδυνο διαρροής και διάρρηξης του περιβλήματος του εμφυτεύματος, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Tην Παρασκευή ο Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πως 20 κρούσματα καρκίνου σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους PIP αναφέρθηκαν στις υγειονομικές αρχές, επισημαίνοντας πάντως πως «καμία επίμεμπτη κατάσταση δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ αυτών των μορφών καρκίνου και την ύπαρξη των εμφυτευμάτων PIP (στο στήθος των γυναικών αυτών)».
"Στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν από τυχόν ρήξη" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αναφορικά με τα εμφυτεύματα στήθους με γέλη σιλικόνης της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP).