Κόσμος
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 21:39

Να τεθεί εκτός της «μαύρης λίστας» των ΗΠΑ για την τρομοκρατία ζητά η Κούβα

Η Κούβα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ για υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και απαίτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ΗΠΑ για «τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Κούβα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ για υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων και απαίτησε να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των ΗΠΑ για «τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Στην τελευταία δημόσια επίκρισή της για τη διακυβέρνηση του Ομπάμα, η κουβανική κυβέρνηση εξέδωσε δήλωση που αντιτίθεται στις κατηγορίες των ΗΠΑ για στήριξη ομάδων Βάσκων και Κολομβιανών με τρομοκρατική δράση και για παροχή φιλοξενίας σε διωκόμενους από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η Κούβα απαίτησε τον «άμεσο αποκλεισμό» της από τον κατάλογο των ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές χώρες, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως «άδικο, αυθαίρετο με πολιτικά κίνητρα χαρακτηρισμό ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την παραδειγματική συμπεριφορά της χώρας μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για περίθαλψη «εκατοντάδων εγκληματιών, δολοφόνων και τρομοκρατών» που είχαν δράσει κατά της κουβανικής κυβέρνησης από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο πήρε την εξουσία με την επανάσταση του 1959.

Η Κούβα έχει τοποθετηθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ για τα «κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» το 1982, κατά τη διακυβέρνηση του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η τελευταία της αντίδραση σήμανε αυξανόμενη ανησυχία και απογοήτευση στην Αβάνα για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για βελτίωση στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις όταν πέρσι, στην αρχή της διακυβέρνησης του, είπε ότι ήθελε να επανεξετάσει τις μακροχρόνιες εχθρικές σχέσεις.

Η Κούβα αντέδρασε οργισμένα νωρίτερα αύτη την εβδομάδα όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες αεροπλάνων με προορισμό τις ΗΠΑ από 14 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κούβας θα υποβάλλονταν σε επιπλέον ελέγχους ασφαλείας, όπως σωματική έρευνα.

Τα νέα μέτρα ακολούθησαν την αποτυχημένη προσπάθεια βομβιστικής επίθεσης σε μια πτήση των Northwest Airlines στο Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων από ένα Νιγηριανό που πιστεύεται ότι δρούσε για την Αλ Κάιντα.

Οι 14 χώρες περιλαμβάνουν τις τέσσερις από τον κατάλογο τρομοκρατών του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών - Κούβα, Ιράν, Συρία και Σουδάν - και 10 "χώρες ενδιαφέροντος": Αφγανιστάν, Αλγερία, Ιράκ, Λίβανος, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σομαλία και Υεμένη.

Την Τετάρτη, η κουβανική κυβέρνηση κάλεσε τον ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Αβάνα για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία της στον κατάλογο, τον οποίο αποκάλεσε «εχθρική πράξη» που στοχεύει να δικαιολογήσει το εμπορικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο νησί από το 1962.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters