Κόσμος
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 19:16

Πολικό ψύχος και νεκροί σε περιοχές των ΗΠΑ

Πολικό ψύχος επικρατεί στη Φλόριντα, ενώ το Σαββατοκύριακο στη Τζόρτζια και το Βερμόντ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πολικό ψύχος επικρατεί στη Φλόριντα, ενώ το Σαββατοκύριακο στη Τζόρτζια και το Βερμόντ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο Μαϊάμι, την μεγαλύτερη πόλη της λεγόμενης «ηλιόλουστης πολιτείας» (Φλόριντα) το θερμόμετρο έπεσε στον ένα βαθμό το Σαββατοκύριακο, κάτι που είχε συμβεί μόνο το 1970!

Οι πλαζ της περιοχής διάσημες, πανέμορφες και πάντα γεμάτες από κόσμο είναι εδώ και μέρες τελείως έρημες, ενώ ο τόσο κακός καιρός έχει προκαλέσει προβλήματα και στα ζώα που ζουν κοντά στη θάλασσα, τους πελεκάνους, τις χελώνες τα ιγκουάνα.

Προβλήματα υπάρχουν από το πολύ κρύο και στους ζωολογικούς κήπους ενώ εκφράζονται φόβοι πως επικίνδυνα για τον άνθρωπο ζώα, όπως πύθωνες, ενδέχεται να δραπετεύσουν και να επιχειρήσουν να βρουν ζεστό καταφύγιο στα σπίτια.

Ο καιρός έχει επηρεάσει αρνητικά και τον πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας της περιοχής αφού οι παραγωγοί εσπεριδοειδών βλέπουν τη σοδειά τους να έχει καταστραφεί όπως ακριβώς και τα οικονομικά τους. Σημειώνεται ότι μόνο από την παραγωγή ξινών εισέρχονται στα κρατικά ταμεία 9,3 δισ δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεορολική Υπηρεσία «είναι πολύ σπάνιο να κρατούν τόσο μεγάλο διάστημα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες» στη Φλόριντα, στο Μαϊάμι και στη Λουϊζιάνα και προβλέπουν ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το μέσον της εβδομάδας.

Λίγο πιο βόρεια, στην πολιτεία της Τζόρτζια, δύο νεαροί 13 και 15 χρόνων πέθαναν από το κρύο το Σάββατο, όταν έσπασε ο πάγος στη λίμνη όπου διασκέδαζαν.

Τέλος στην περιοχή του Βερμόντ (βορειοανατολικά) τρεις άνθρωποι μεταξύ τους ένα τρίχρονο αγόρι, πέθαναν πέφτοντας στα παγωμένα νερά μιας λίμνης όταν έχασαν τον έλεγχο του ερπηστριοφόρου μοτοποδήλατου χιονιού στο οποίο επέβαιναν.