Πολιτική
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 17:46

Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το μεταναστευτικό ν/σχ

Μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΝΔ με αφορμή το «όχι» του Αντώνη Σαμαρά στα ν/σχ για τους μετανάστες. Γ. Πεταλωτής: Ο Αν. Σαμαράς άνοιξε το '92 τα σύνορα με την Αλβανία. Οξύτατη αντίδραση από τον Π. Παναγιωτόπουλο.

Μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τη ΝΔ με αφορμή το «όχι» του Αντώνη Σαμαρά στα ν/σχ για τους μετανάστες.

«Η ΝΔ θα κληθεί να σταθεί στο ύψος της περίστασης, να συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα και να έχει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, ο κ.Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μιλά μόνο για τους νόμιμους μετανάστες και τόνισε: «Ο κ. Σαμαράς δεν δικαιούται να μιλά για “δούρειο ίππο”, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το 1992 ως υπουργός εξωτερικών είχε ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών στην Ελλάδα χωρίς δικαιολογητικά, χαρτιά και ταξιδιωτικά έγγραφα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μετανάστες αυτοί, αργότερα με τον Π. Παυλόπουλο, νομιμοποιήθηκαν με επιχείρηση «σκούπα» χωρίς να υπάρξει ατομική προσέγγιση για το αν δικαιούνταν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

Oξύτατη αντίδραση από τη ΝΔ

¶μεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Είναι το λιγότερο απαράδεκτο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να κατασκευάζει ανύπαρκτες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για να μπορέσει να στηρίξει τα όσα ψευδή και ανακριβή αποδίδει στον πρόεδρο της ΝΔ».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς ουδέποτε μίλησε για δούρειο ίππο και έκανε λόγο για «ψευδέστατους ισχυρισμούς», στους οποίους «αν εξακολουθήσει να επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οφείλει να τους αποδείξει».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ακόμα ότι «και ο τελευταίος πολίτης, γνωρίζει ότι το άνοιγμα των συνόρων προήλθε από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και προκάλεσε στην Ελλάδα συνέπειες ανάλογες με εκείνες, που προκλήθηκαν στις περισσότερες χώρες της Δύσης».

«Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς βοήθησε να ενισχυθούν οι δεσμοί του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με την Ελλάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Αυτό του το αναγνωρίζουν οι Βορειοηπειρώτες (και όχι μόνο αυτοί), όπου και αν βρίσκονται».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η πλημμυρίδα των παρανόμων μεταναστών ήλθε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1994-2004, που κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι για όλα αυτά πρέπει να απολογηθεί το ΠΑΣΟΚ, «αντί να παριστάνει-δια του κ. Πεταλωτή- τον τιμητή και τον εισαγγελέα των πάντων».

«Είναι ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση έχει ενοχληθεί, ιδιαίτερα, από την απήχηση, που βρίσκουν στην κοινή γνώμη οι προτάσεις Σαμαρά για μία σωστή μεταναστευτική πολιτική», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου . «Προ του 2004 και για δέκα ολόκληρα χρόνια επί ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε γίνει ξέφραγο αμπέλι ως προς την είσοδο μη νόμιμων μεταναστών και εστερείτο πλήρως μεταναστευτικής πολιτικής»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή προέβη σε νομιμοποίηση πολλών μη νόμιμων μεταναστών, σε συμφωνία όμως με τα αρμόδια fora της ΕΈ και σεβόμενη πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ, παράλληλα, οργάνωσε σύγχρονη δημοκρατική, ανθρωπιστική και κοινωνικώς δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και ταυτοχρόνως, θέσπισε σύγχρονο κώδικα ιθαγένειας».

Κάνοντας κριτική στο σχ/ν για τους μετανάστες, σημείωσε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγχέει τη μεταναστευτική πολιτική με την πολιτική ιθαγένειας, επιχειρώντας να ``λύσει`` το μεταναστευτικό πρόβλημα με την αθρόα απονομή της ελληνικής ιθαγένειας».