Κόσμος
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 11:31

¶γνωστος ακόμα ο αριθμός των θυμάτων στην Αϊτή

Διεθνή βοήθεια περιμένουν απεγνωσμένα οι κάτοικοι της Αϊτής, που πέρασαν δεύτερη νύχτα φρίκης στο ύπαιθρο, εν μέσω απουσίας οργανωμένων σωστικών επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων παραμένουν ανακριβείς, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Χιλιάδες σεισμόπληκτοι κοιμούνται για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο στην Αϊτή, εν μέσω απουσίας οργανωμένων σωστικών επιχειρήσεων και ενώ οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ αδυνατούσε χθες να δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων από το σεισμό 7 Ρίχτερ που χτύπησε την Τρίτη κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. «Δεν ξέρω… μέχρι στιγμής άκουσα για 50.000… 30.000», όπως είπε, χωρίς να διευκρινίσει πού βασίζονται οι εκτιμήσεις.

Το φόβο πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τις 100.000 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 16 μέλη της ειρηνευτικής τους αποστολής, μεταξύ των οποίων 11 Βραζιλιάνοι κυανόκρανοι, έχουν σκοτωθεί. Το πενταώροφο αρχηγείο του οργανισμού στην πρωτεύουσα έχει ισοπεδωθεί. Ο Πρεβάλ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Ανάμπι είναι νεκρός, αλλά ο διεθνής οργανισμός δεν το έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, καλά στην υγεία τους είναι οι 14 Ελληνες που βρίσκονταν στο νησί, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

Η διεθνής βοήθεια αναμένεται να αρχίσει να φθάνει τις επόμενες ώρες. Τα πρώτα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν ήδη προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. Η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα είναι μερικές ακόμα από τις χώρες που στέλνουν σωστικά συνεργεία και ιατρική βοήθεια.

Ξένοι ανταποκριτές περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Πορτ ο Πρενς, όπου απουσιάζουν συντονισμένες προσπάθειες διάσωσης και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Πολλοί προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και ζωντανούς από τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ή απλά εργαλεία. Πτώματα είναι ορατά παντού, κάτω από τα ερείπια, στους δρόμους, σε φορτηγά.

Όπως αναφέρουν παρατηρητές, η πλέον φτωχή χώρα στο δυτικό ημισφαίριο δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνει λόγο για «μαζική προσέλευση» τραυματιών στις αυτοσχέδιες κλινικές της, που χρησιμοποιούνται καθώς το κτήριό της έχει καταρρεύσει.

¶νδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ πραγματοποιούν περιπολίες προκειμένου να αποτρέψουν περιστατικά βίας και λεηλασίας.

Πανικός από φήμες για τσουνάμι

Εν τω μεταξύ, τον πανικό έσπειρε νωρίτερα η φήμη για τσουνάμι. Χιλιάδες Αϊτινοί πανικόβλητοι προσπαθούσαν να φθάσουν στα υψώματα του Πετιόν Βιλ, ενός προαστίου του Πορτ-ο-Πρενς.

Με κουβέρτες στα χέρια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, οι Αϊτινοί προσπαθούσαν όπως-όπως να ανοίξουν δίοδο στα ορεινά μονοπάτια.

«Υπήρχαν άνθρωποι που διαισθάνθηκαν ότι επίκειται τσουνάμι. Ξαφνικά έπιασε κρύο. ¶λλοι είπαν ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει», εξήγησε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φτάσει στα υψώματα του Πετιόν Βιλ.

Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο πάντως δεν επιβεβαιώνει άνοδο της στάθμης του νερού στα προάστια του Πορτ-ο-Πρενς.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ