Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ν/σχ για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής. Νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών και διάλογο για την αυθαίρετη δόμηση προανήγγειλε η κ. Μπιρμπίλη.
Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής.
Νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών, κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και διάλογο για την τύχη της αυθαίρετης δόμησης στις πόλεις και τα δάση προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει μια συζήτηση για το τι κάνουμε για τα αυθαίρετα στις πόλεις και τα δάση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία σχετικά με το τι κάνουμε για την αυθαίρετη δόμηση. Θα πρέπει να πούμε με γενναιότητα, ότι πρέπει σε έξι με οκτώ μήνες, να κωδικοποιήσουμε την δασική νομοθεσία αλλάζοντας τα κριτήρια που ορίζουν τι είναι δάσος, (όχι να αλλάξουμε τον ίδιο τον επιστημονικό ορισμό) και να πάμε σε πιο αυστηρά. Αυτό είναι πολιτική απόφαση που δεσμεύει την σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.
«Η πολιτική να προστατεύσουμε τα καμένα δάση της Αττικής, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, αλλά να δούμε ακριβώς εκείνο το κομμάτι του δάσους που καταστράφηκε και να το προστατεύσουμε για να μην καταπατηθεί, είναι η πολιτική μας - και πρέπει να στηριχτεί» ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Παπαδόπουλος.
Οι κρίσεις του ωστόσο, καθώς και τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων των δασολόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ και της WWF για το νομοσχέδιο, δεν έκαμψαν τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για βασικές διατάξεις του, τις οποίες και καταψήφισαν.
Πιο συγκεκριμένα, αμφισβητήθηκε από τη ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, η δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να καταρτίσουν τους δασικούς χάρτες εντός του προβλεπόμενου 12μήνου.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατηγόρησε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας πως «βιάζεστε, όχι να προστατέψετε, αλλά να αποχαρακτηρίσετε την δασική γη σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βλάχος, επικαλούμενος τους βραδείς ρυθμούς του Δημοσίου, ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα το πολύ ενός μήνα, για την επίσκεψη των Επιτροπών Ελέγχου που θα επιτρέψουν τη μερική ή ολική ανακατασκευή των κατεστραμμένων οικιών που διέθεταν νόμιμη οικοδομική άδεια - αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους να αποδεσμεύονται από την απαγόρευση.
Στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να μπορούν οι Επιτροπές αυτές να ελέγξουν και την ίδια τη νομιμότητα των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, η κ. Μπιρμπίλη απάντησε καταφατικά.
Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ επεσήμανε πως το νομοθετικό κενό που προκύπτει από την κατάργηση του υφιστάμενου ορισμού του δάσους, («νόμος Δρυ» 3208/2003), «αφήνει τον πολίτη έκθετο σε μια αχαλίνωτη διοίκηση».
Απαντώντας η κ. Μπιρμπίλη, ωστόσο, σημείωσε πως δεν εμποδίζει κατΆ αρχήν τη σύνταξη των δασικών χαρτών.
«Δυστυχώς προτείνατε να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή για τον ορισμό των κριτηρίων του δάσους, όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές και συγκρουόμενες απόψεις για το τι είναι δάσος» επέμεινε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ