Πολιτική
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 11:56

ΥΠΑΑΤ: Στίγμα πολιτικό και όχι τακτικισμός ο διάλογος με τους αγρότες

Ο διάλογος δεν αποτελεί τακτικισμό αλλά στίγμα πολιτικό, υπογραμμίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ήδη αρχίσει στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο διάλογος δεν αποτελεί τακτικισμό αλλά στίγμα πολιτικό, υπογραμμίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενη στη διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης με τους αγρότες και τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, την ώρα που οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ήδη αρχίσει στη Βόρεια Ελλάδα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765710 .

Για πρώτη φορά, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η αγροτική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μιας κυβέρνησης. Ήδη Ομάδες Εργασίας επεξεργάζονται τους οκτώ προτεινόμενους βασικούς άξονες, βάσει των οποίων θα γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, στην παραγωγή στην αγορά, στο εμπόριο, στα τρόφιμα:

-Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι εξελίξεις της οποίας θα επηρεάσουν την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό.

- Αλλαγές των διαρθρωτικών πολιτικών ώστε να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διάμεσου της αναθεώρησης του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

- Πολιτική Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής διαμέσου του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει πλέον να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας αλλά και στους νέους κινδύνους που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές

- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος το οποίο θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στους νέους αγρότες που αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά. Με την δημιουργία νέων δομών και οργανισμών ώστε να διευκολύνεται η διαπραγμάτευση των αγροτών με το εμπόριο

- Οργάνωση του τομέα των εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) ώστε να μην επιβαρύνεται η αξία του προϊόντος και το αγροτικό εισόδημα από κερδοσκοπικές συμπεριφορές αλλά και την ανεξέλεγκτη αγορά.

- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης ώστε να διευκολύνονται οι Γεωργοί αφενός στην χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων αλλά και να προστατεύεται η γεωργική γη από την μετατροπή της για άλλες χρήσεις.

- Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων. Μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και τις ενίσχυσης της αξίας των ελληνικών προϊόντων.

-Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των Αγροτών με στόχο να αποκτηθεί επαγγελματική συνείδηση και διαρκής κατάρτιση των αγροτών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες τεχνικές και γεωργικές πρακτικές.

Οι πολιτικές αυτές, σημειώνεται, θα συνδυαστούν με την λειτουργία του μητρώου αγροτών, εμπόρων αλλά και με πολιτικές περιβαλλοντικές, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

Καταλήγοντας, το υπουργείο επισημαίνει ότι η διαδικασία του διαλόγου στο Ζάππειο θα είναι ανοικτή σε όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.