Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 13:04

Κάτω από τα 79 δολ. η τιμή του αργού

Κάτω από τα 79 δολάρια υποχωρούν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», εν μέσω αποθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων για μείωση της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ.

Κάτω από τα 79 δολάρια υποχωρούν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», οδεύοντας προς τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα άνω του ενός μηνός, εν μέσω αποθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων και προβλέψεων για μείωση της ζήτησης ενέργειας στις ΗΠΑ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε αρκετά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου ώθησαν τις τιμές πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο η βελτίωση του καιρού αυτή την εβδομάδα οδήγησε σε μείωση των προβλέψεων για την κατανάλωση καυσίμων – ειδικά στις ΗΠΑ.

Στις 12:29 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 78,76 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 63 σεντς, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχωρούσε κατά 86 σεντς στα 77,71 δολάρια το βαρέλι.

«Παραμένουμε αρνητικοί όσον αφορά στις αγορές ενέργειας», τόνισε αναλυτής της MF Global, προβλέποντας σταδιακή υποχώρηση των τιμών προς τα 75 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) διατήρησε σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί το 2010 σε περίπου 86,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η ΙΕΑ.