Στην ανανέωση του δελτίου προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών για την Ελλάδα προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο δελτίο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές πλην λιγοστών που αφορούν στην ασφάλεια.
Στην ανανέωση του δελτίου προξενικών και ταξιδιωτικών πληροφοριών για την Ελλάδα προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο δελτίο δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές πλην λιγοστών που αφορούν στην ασφάλεια.
Στο δελτίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι το σημείο εισόδου από το Νότο και την Ανατολή προς τις χώρες που είναι μέλη της συνθήκης Σένγκεν και διαθέτει μια μακρά ακτογραμμή και πολλά νησιά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ξένοι τρομοκράτες να επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Γίνεται ακόμη αναφορά στην πρόσφατη επίθεση έξω από τη Βουλή και επισημαίνεται ότι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συχνάζουν τουρίστες.
Τονίζεται επίσης ότι πρόσφατες επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων έγιναν με ποικίλους τρόπους: τη χρήση βομβών μολότοφ, μικρά ή αυτόματα όπλα, όπως και με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Αναφέρεται δε και το κτύπημα με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία, άλλες κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικές αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουν δεχθεί επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ διαπιστώνεται ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων και εκρήξεων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απωλειών.
Απεργίες και διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του νόμου χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται μνεία στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008, και στις αναταραχές που ακολούθησαν.
Τα σχετικά δελτία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για όλες τις χώρες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το προηγούμενο δελτίο για την Ελλάδα εκδόθηκε πριν από δέκα μήνες, στις 12 Μαρτίου 2009.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ