Αθλητικά
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 14:37

Κινδυνεύει με τιμωρία της έδρας ο Ολυμπιακός

Με ποινή αποκλεισμού της έδρας του και βαρύ πρόστιμο κινδυνεύει ο Ολυμπιακός μετά τα νέα επεισόδια μερίδας οπαδών του, αυτή τη φορά στην Καβάλα στον αγώνα με την τοπική ομάδα. Eυθύνες και στην ΕΛ.ΑΣ. επιρρίπτουν η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και η Σούπερ Λίγκα.

Με ποινή αποκλεισμού της έδρας του και βαρύ πρόστιμο κινδυνεύει ο Ολυμπιακός μετά τα νέα επεισόδια μερίδας οπαδών του, αυτή τη φορά στην Καβάλα στον αγώνα με την τοπική ομάδα.

Οι Πρωταθλητές είναι υπότροποι από το ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Την Τρίτη θα εκδοθούν οι κατηγορίες και την Πέμπτη πιθανότατα θα απολογηθούν ενώπιον της τριμελούς επιτροπής της Superleague. Αν τελικά επιβληθεί η τιμωρία της έδρας, αυτή δεν θα ισχύσει στο ντέρμπι της προσεχούς αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ, αλλά στην αναμέτρηση της 21ης με τον Λεβαδειακό.

Και αυτό διότι βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα «οι αποφάσεις του αφορούν διεξαγωγή αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο και διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές εκτελούνται την αμέσως επόμενη από την έκδοσή τους αγωνιστική ημέρα κατά την οποία οι ομάδες είναι γηπεδούχοι, εκτός και αν μεταξύ της έκδοσης της απόφασης και της τέλεσης του αγώνα μεσολαβεί διάστημα μικρότερο από πέντε μέρες, οπότε η απόφαση εκτελείται τη μεθεπόμενη αγωνιστική».

Εκτός από τη μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών οι «ερυθρόλευκοι» κινδυνεύουν και με πρόστιμο 70.000-150.000 ευρώ.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταδίκασε τα επεισόδια, διερωτώμενη ωστόσο πώς είναι δυνατόν 100 ή 200 άτομα να αμαυρώνουν την εικόνα των τόσων χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας που βρέθηκαν στην Καβάλα. Παράλληλα επέρριψαν ευθύνες στην αστυνομία, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρχε ούτε σχέδιο πρόληψης, ούτε σχέδιο καταστολής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σούπερ Λίγκα η οποία σε ανακοίνωσή της για τα επεισόδια τόσο στην Καβάλα, όσο και στα Γιάννενα στον αγώνα του ΠΑΣ με τον Αρη, κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία του σχεδιασμού, της πρόληψης, αλλά και της καταστολής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Super League:

«Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στους αγώνες ΠΑΣ Γιάννινα-¶ρης και Νέα Καβάλα-Ολυμπιακός.

Είναι επίσης προφανές ότι η αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή θα επιβάλλει στις ομάδες τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ.

Αυτή που δεν είναι δυστυχώς προφανής, είναι η βούληση και η δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ να επιβάλλει κυρώσεις στους φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους πλήττουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου και απομακρύνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων από τα γήπεδα.

Δε μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πλήρης αποτυχία του σχεδιασμού, της πρόληψης, αλλά και της καταστολής, καθώς η μία (1) σύλληψη από την Αστ. Δ/νση Ιωαννίνων και οι τρεις (3) συλλήψεις από την Αστ. Δ/νση Καβάλας, πιστοποιούν την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να εφαρμόσει το αυτονόητο, δηλαδή το Νόμο.

Την αδυναμία αυτή είχαμε επισημάνει πριν από λίγες μόλις μέρες, στη συνάντηση της Super League με τον αρμόδιο Υπουργό.

Για το λόγο αυτό, η Super League ζήτησε άμεσα συνάντηση με τα αρμόδια επιτελικά και επιχειρησιακά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με σκοπό να θέσει στη διάθεσή τους τα video των αγώνων, όπως αυτοί μεταδόθηκαν από την τηλεόραση και παρακολούθησαν εκατομμύρια Έλληνες από τα σπίτια τους, με την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων, οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές θα επιληφθούν του θέματος, ώστε να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο Νόμος, στα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε αρωγό την ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια αντιστροφής της απαράδεκτης εικόνας πλήρους ατιμωρησίας των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, καθώς δυστυχώς, αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας, όσων συστηματικά διαπράττουν τέτοια αδικήματα, συντηρεί ένα ιδιότυπο καθεστώς που πλήττει την αξιοπιστία όλων όσοι εμπλέκονται με τη διοργάνωση των αγώνων».

«Δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις ευθύνες των ομάδων, αλλά ο αριθμός των τριών συλλήψεων στα Γιάννενα και της μιας στην Καβάλα, μας προκαλούν ως πολίτες», παρατήρησε από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής της Σούπερ Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός, μιλώντας στον novaΣΠΟΡ FM 94,6.

Στο μεταξύ ο διαιτητής του ματς, Τάσος Κάκος ξεκαθάρισε από μέρους του ότι έγραψε στο Φύλλο Αγώνα όλα όσα έγιναν καθώς και το συμβάν με τον παίκτη του Ολυμπιακού, Γιάννη Παπαδόπουλο, που δέχθηκε ένα αντικείμενο στο κεφάλι του και χρειάστηκε να του γίνουν ράμματα.