Το «διπλό έλλειμμα» -τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικό- που κατατρύχει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια υπερχρεωμένη χώρα, αναφέρει στη σημερινή της έκθεση η Deutsche Bank.
Το «διπλό έλλειμμα» -τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικό- που κατατρύχει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια υπερχρεωμένη χώρα, αναφέρει στη σημερινή της έκθεση η Deutsche Bank.
Δεδομένου, όμως, ότι η ρευστότητα στη διεθνή αγορά είναι συνδεδεμένη με την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια, μέχρι πρότινος η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα στη χρηματοδότηση των εν λόγω ελλειμμάτων της. Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μαζικής «ανάληψης» κεφαλαίων κάποια στιγμή στο μέλλον, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα.
Για το 2010, η Deutsche Bank προβλέπει μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους Εταίρους της. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητα και ο κίνδυνος υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης εξαιτίας της υψηλής φορολογίας καθιστούν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,03% υπεραισιόδοξες, επισημαίνει η τράπεζα.
Παρότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έκδοση γραμματίων ελληνικού δημοσίου αυτή την εβδομάδα, οι πιέσεις για χρηματοδότηση εντείνονται, καθώς τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένονται μαζικές ρευστοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφέρει καρπούς, σύμφωνα με την έκθεση.
Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να στραφεί στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο για το κύριο μέρος της χρηματοδότησής της, ελλοχεύει ο κίνδυνος δραματικής μείωσης των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα και της ακόμη πιο δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που πρέπει να δρομολογήσει η Ελλάδα προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το εξωτερικό χρέος και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, διατείνεται η Deutsche Bank.
Η αποτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τις ομολογιακές αποδόσεις προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ενώ περιορίζει τις δυνατότητες της χώρας για βελτίωση της ρευστότητάς της. Παράλληλα, υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, αυξάνει τον κίνδυνο ο κρατικός τομέας να στραφεί για δανεισμό σε θεσμικούς φορείς.