Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 15:53

Στρος-Καν: Κίνδυνος ύφεσης αν αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης

Κίνδυνο νέας ύφεσης «βλέπει» ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, σε περίπτωση που οι ανεπτυγμένες χώρες εγκαταλείψουν νωρίς τις στρατηγικές που υιοθέτησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κίνδυνο νέας ύφεσης «βλέπει» ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε περίπτωση που οι ανεπτυγμένες χώρες εγκαταλείψουν νωρίς τις στρατηγικές που υιοθέτησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες υπήρξε βραδεία», δήλωσε Ντομινίκ Στρος-Καν σε δημοσιογράφους στο Τόκιο. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, επειδή η ανάκαμψη υπήρξε εύθραυστη.»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η ανάκαμψη της ιδιωτικής ζήτησης και της απασχόλησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, προτού οι κυβερνήσεις ξεκινήσουν να αποσύρουν τις πολιτικές που σχεδιάστηκαν για τη στήριξη των οικονομιών τους.

Ο κατάλληλος χρόνος εξαρτάται από τις ειδικές προϋποθέσεις που αφορούν κάθε κράτος ξεχωριστά, διευκρίνισε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Μάρκε Μπέλκα, ο οποίος εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν πατάει ακόμη σε σταθερό έδαφος. «Δεν είμαστε πλέον στο χείλος της αβύσσου, όπως διαφαινόταν στις αρχές του 2009, με μια σειρά ευρωπαϊκών οικονομιών να βγαίνουν πλέον από την ύφεση. Αλλά είναι λιγότερο ξεκάθαρο το ότι έχουμε αγγίξει ασφαλές έδαφος», έγραψε σε blog ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

«Είναι σημαντικό για τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters