Πολιτική
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 15:56

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια

«Είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια.

«Είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεσμεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.

«Η λύση του Kυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων, Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκίας και Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και η απάντηση στην επιστολή Ερντογάν. Όπως είπε, στην απαντητική επιστολή ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκαλείται να επισκεφθεί την Αθήνα, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν έχουν προσδιοριστεί οι ημερομηνίες για το ταξίδι.

Γνωστοποίησε ότι κεντρικό ζήτημα που θίγεται στην απαντητική επιστολή είναι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Δήλωσε ακόμα ότι βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η ομαλοοποιήση των σχέσεων με της ¶γκυρας με την Κύπρο και η επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι η «αδιαλλαξία Ταλάτ δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τις μετέπειτα συνομιλίες».

«Ο κ. Ταλάτ έχει ανάγκη από θετικές εξελίξεις εν όψει των εκλογών», πρόσθεσε ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Διαπιστώνω μία αντίφαση, ενώ θέλει να υπάρξει πρόοδος, από την άλλη οι προτάσεις, το χαρτί που μας έχει διαβιβάσει, το οποίο επεξεργάστηκαν στην ¶γκυρα είναι και αδιάλλακτο και αμυντικό και απαράδεκτο».

«Δεν το δεχθήκαμε ως βάση για διαπραγμάτευση», τόνισε και ευχήθηκε «η στάση Ταλάτ στο δεύτερο γύρο των εντατικών συνομιλιών για να οδηγήσει σε περισσότερη πρόοδο με περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης».

Χαρακτήρισε το έγγραφο απαράδεκτο, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό «δεν σημαίνει ότι χάθηκε το παιχνίδι της όλης προσπάθειας, χρειάζεται ψυχραιμία αυτοσυγκράτηση αυτοπεποίθηση χωρίς αντιδράσεις αυθόρμητες».

Επιπλέον δήλωσε πως δεν θέλει να προδικάσει ένα «ναυάγιο στις συνομιλίες», ωστόσο επανέλαβε: «Απορρίψαμε τις προτάσεις ως απαράδεκτες, δεν δεχόμαστε να τις συζητήσουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή στρατηγικής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Δεν θα αλλάξουμε τη στρατηγική για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα φανούμε ασυνεπέστατοι».

«Ανάλογα με την πορεία του διαλόγου και τα αποτελέσματα των εκλογών θα έχουμε συνεχή διαβούλευση, τα θέματα τακτικής επιδέχονται και αλλαγών και ανακατατάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.