Κόσμος
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 17:44

Βουλγαρία: Προβληματισμός για το κλείσιμο των συνόρων από το μπλόκα

Εντολή για απλούστευση των διαδικασιών διέλευσης των μεταφορέων, μέσω των συνόρων με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων με την Ελλάδα μετά τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, έδωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Εντολή για απλούστευση των διαδικασιών διέλευσης των μεταφορέων, μέσω των συνόρων με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων με την Ελλάδα μετά τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, έδωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ, ζήτησε από το διευθυντή των βουλγαρικών τελωνείων, Βάνιο Τάνοφ, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ.

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται διεξοδικά με το ζήτημα των ελληνικών αγροτικών κινητοποιήσεων και τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων, ενώ απαισιοδοξία και έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι έχει καταλάβει τους Βούλγαρους μεταφορείς και τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

«Οι Έλληνες αγρότες δεν παραλύουν την ελληνική, αλλά τη βουλγαρική οικονομία, αφού 'η μερίδα του λέοντος' των βουλγαρικών μεταφορών γίνεται από την ξηρά, ενώ των ελληνικών μεταφορών από τη θάλασσα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τη στιγμή που τα φορτία στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί κατά 70%», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας των ενώσεων των Βούλγαρων μεταφορέων.

Όπως ανέφερε, οι Βούλγαροι μεταφορείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη σύσταση των αρχών της Βουλγαρίας «να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω της επικράτειας της Ελλάδας», καθώς έχουν συμβόλαια με συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης, αλλά και έξοδα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Δεν έχουμε άλλη λύση παρά να περιμένουμε όσο χρειαστεί στα σύνορα, με την ελπίδα πως θα υπάρχουν, σε κάποια χρονική στιγμή, 'παράθυρα' ελεύθερης διέλευσης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ημερήσιες απώλειες μιας ακινητοποιημένης, στα σύνορα, νταλίκας ανέρχονται σε 250 ευρώ, ενώ η προσπάθεια των μεταφορέων, πέρυσι, να ζητήσουν αποζημίωση, δια της δικαστικής οδού, με μηνύσεις στα δικαστήρια των Σερρών, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Ζημιές εκατομμυρίων περιμένουν και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ως συνέπεια των κλειστών συνόρων, όπως δήλωσε ο Ηλίας Πάσκοφ, πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων, εστιατόρων και ταξιδιωτικών γραφείων στην πόλη Σαντάνσκι, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πάσκοφ, τουριστικοί πράκτορες άρχισαν να απορρίπτουν προσφορές πριν από δέκα μέρες, όταν βγήκαν στο φως οι πρώτες ενδείξεις για τις κινητοποιήσεις.

«Τα σύνορα με την Ελλάδα κλείνουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή, η οποία είναι 'νεκρή' για τους αγρότες. Τις μεγάλες ζημιές τις παθαίνουμε εμείς, η τουριστική βιομηχανία της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Πάσκοφ, υποστηρίζοντας πως η τουριστική δραστηριότητα θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, μετά το τέλος των κινητοποιήσεων.

Στο σημερινό μεγάλο αφιέρωμα του βουλγαρικού ραδιόφωνου ΒΝΡ, στο ερώτημα «γιατί και πώς κάθε χειμώνα η βουλγαρική οικονομία είναι 'όμηρος' των κλειστών συνόρων με την Ελλάδα», μέρος έλαβε και η Ιουλία Ζαχάριεβα, καθηγήτρια κοινοτικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σόφιας.

«Ο αποκλεισμός των συνόρων μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός άνευ προηγουμένου, ιδιαίτερα υπό το φως της γνωστής αρχής για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα», δήλωσε η Βουλγάρα νομικός.

Η κ. Ζαχάριεβα συνέστησε στους Βούλγαρους μεταφορείς και στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι υφίσταται παράβαση των βασικών κανόνων και αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ