Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σοβαρά, ωστόσο δεν απειλούν σε καμία περίπτωση την ενότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν. Γ. Σταρκ: Καμία αλλαγή σε κανόνες της ΕΕ προς όφελος της Ελλάδας. Nέο δημοσίευμα των F.T.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σοβαρά, ωστόσο δεν απειλούν σε καμία περίπτωση την ενότητα της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ζώνη του ευρώ θα αντέξει τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε. «Δεν πιστεύω, όμως, ότι αυτό θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης».
Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα μας οδήγησε τον περασμένο μήνα τους οίκους Fitch Ratings, MoodyΆs Investors Service και Standard & PoorΆs να υποβαθμίσουν τις αξιολογήσεις τους για την πιστοληπτική της ικανότητα.
Εντωμεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάλεσαν χθες την Ελλάδα να αναλάβει περισσότερη δράση για τον περιορισμό του υπέρογκου δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Τον απολογισμό «της μάχης των Βρυξελλών» για την οικονομία θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – στις 2 μ.μ στο Μέγαρο Μαξίμου – υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου.
Σταρκ: Καμία αλλαγή σε κανόνες της ΕΕ προς όφελος της Ελλάδας
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ διεμήνυσε, πάντως, σήμερα ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των κανόνων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ο κ. Σταρκ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της.
Το μέλος της ΕΚΤ διαβλέπει, πάντως, ενδείξεις ότι η χώρα προχωρά με το σχέδιο για μείωση των ελλειμμάτων της. «Υπάρχουν τα πρώτα βήματα και θετικές ενδείξεις», ανέφερε ο κ. Σταρκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ανάγκη να δει κανείς εάν τα σχέδια αυτά επαρκούν.
Η ελληνική τραγωδία αξίζει παγκόσμια προσοχή
Πόσο πιθανό είναι η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 12,7% στο 3% επί του ΑΕΠ έως το 2012, διερωτώνται οι Financial Times, οι οποίοι δεν θεωρούν τελικά ιδιαίτερα πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.
Αυτό που κάνει η χώρα μας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Μάρτιν Γουλφ, είναι να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ευρωζώνη, καθώς υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται και άλλα κράτη μέλη, τα οποία καλούνται επίσης να βελτιώσουν την εικόνα των δημοσιονομικών τους.
Όσον αφορά στη χώρα μας, πάντως, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του κυκλικού ελλείμματος, σημειώνουν οι FT. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε βήμα που θα κάνει η Ελλάδα μπροστά, θα παρασύρεται ελαφρώς προς τα πίσω. «Η Ελλάδα δεν γνώρισε βαθιά ύφεση –και αυτό θα αλλάξει σύντομα», προειδοποιεί.
Αυτό που επιδεινώνει την εικόνα της χώρας είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός ότι συνδυάζει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό χρέος, την ώρα που αναγκάζεται να δανείζεται ακριβά στη διατραπεζική αγορά. Ο Μάρτιν Γουλφ, πάντως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η Ελλάδα θα γλιτώσει τη χρεοκοπία. Σίγουρα, όμως, η χρεοκοπία δεν είναι λύση, καθώς πέρα από την ίδια τη χώρα θα σημάνει και πολιτική πανωλεθρία της ΕΕ, εξηγεί.
«Βοήθεια στην Ελλάδα θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο»
«Εάν η Ελλάδα δεν επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα γρήγορα, οι συζητήσεις περί οικονομικής βοήθειας θα ενισχύονται, απειλώντας να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ», προειδοποίησε σήμερα ανώτατο στέλεχος της Bundesbank.
Ο Hans Georg Fabritius, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, δήλωσε ότι η επισφαλής κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας αποτελεί σήμα κινδύνου για όλες τις χώρες της Ευρώπης, ώστε να τηρούν πιστά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Εάν (η Ελλάδα) δεν κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα, οι συζητήσεις για ευρωπαϊκή βοήθεια θα ξεφύγουν από τον έλεγχο και θα αποκτήσουν τη δική τους δυναμική», ανέφερε, σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του.
Αισιόδοξος ο Σπ. Καπράλος
Μιλώντας σήμερα στο CNBC, ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος εκτίμησε ότι εφόσον οι ξένοι επενδυτές πεισθούν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στο Χρηματιστήριο.
Ο κ. Καπράλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται προσπάθειες για μείωση των εξόδων του δημοσίου, μείωση της γραφειοκρατίας και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε κλεψιά.
Επεσήμανε επίσης ότι αποτελεί ευκαιρία το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης μέσω του Χρηματιστηρίου και ότι υπάρχουν εταιρείες στο Χ.Α. με καλές προοπτικές και καλή στρατηγική που έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να καταστούν ανταγωνιστικές.