Η φωτιά που «σάρωνε» το εσωτερικό ηλιακό σύστημα ενδέχεται να είναι η υπαίτια για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη Γη και άλλους πλανήτες, υποστηρίζει το επιστημονικό περιοδικό NewScientist.
Η φωτιά που «σάρωνε» το εσωτερικό ηλιακό σύστημα ενδέχεται να είναι η υπαίτια για την απομάκρυνση του άνθρακα από τη Γη και άλλους πλανήτες, υποστηρίζει το επιστημονικό περιοδικό NewScientist.
Παρότι ο πλανήτης μας φιλοξενεί μορφές ζωής που βασίζονται στον άνθρακα, υπάρχει ένα μυστηριώδες έλλειμμα άνθρακα. Έχει παρατηρηθεί ότι το εν λόγω στοιχείο βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη αφθονία στους κομήτες που εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ πλούσιος σε άνθρακα είναι και ο Ήλιος.
Η συνηθισμένη εξήγηση που δίνεται για το έλλειμμα αυτό είναι ότι στην εσωτερική περιοχή του δίσκου σκόνης όπου σχηματίστηκε η Γη, οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 1500 βαθμούς Κελσίου –μια θερμοκρασία ικανή να προκαλέσει την εξάτμιση του άνθρακα. Μετά από την παρατήρηση της εξέλιξης των ηλιακών συστημάτων, όμως, διαπιστώθηκε ότι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο δεν δικαιολογεί την εξάτμιση του άνθρακα.
Η νέα εξήγηση που δίνει μια ομάδα αστρονόμων από το Sejong University στη Σεούλ είναι ότι φταίει η φωτιά. Τα άτομα οξυγόνου στο δίσκο σκόνης ενώθηκαν με τον άνθρακα υπό υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα την καύση του άνθρακα και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Jeong-Eun Lee.
Οποιαδήποτε ποσότητα στερεού άνθρακα στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα πιστεύεται ότι έχει καταστραφεί από τη φωτιά σε διάστημα λίγων ετών, υποστηρίζει η ομάδα των ερευνητών. Ο άνθρακας που υπάρχει σήμερα στη Γη πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε αργότερα, από τους αστεροειδείς και τους κομήτες που σχηματίστηκαν μακριά από τη φωτιά.
Το πόρισμα των αστρονόμων, όμως, οδηγεί σε ένα πολύ σημαντικό έμμεσο συμπέρασμα: Οι χημικές αντιδράσεις στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα θα έχουν οδηγήσει στη μετατροπή απλών στοιχείων άνθρακα σε πιο σύνθετα μόρια, όπως είναι τα αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για την ύπαρξη ζωής, καταλήγει το περιοδικό.