Κόσμος
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 09:51

Αιματηρές συγκρούσεις συμμοριών σε φυλακή του Μεξικού

Τουλάχιστον 23 κρατούμενοι σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ μελών συμμοριών σε φυλακή στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Τουλάχιστον 23 κρατούμενοι σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ μελών συμμοριών σε φυλακή στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Πρόκειται για ένα ακόμη πολύνεκρο επεισόδιο στις φυλακές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληρότητας λόγω της αύξησης των συλλήψεων για αδικήματα που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Αξιωματούχοι της εισαγγελίας του Ντουράνγκο δήλωσαν ότι η σύγκρουση άρχισε στη διάρκεια του πρωινού, περίπου στις 07:10 τοπική ώρα [15:10 ώρα Ελλάδας] όταν φυλακισμένοι που συνδέονται με το ισχυρό καρτέλ της Σιναλόα τέθηκαν αντιμέτωποι με εγκλείστους από το αντίπαλο καρτέλ του Κόλπου και την ένοπλη πτέρυγά του, τους Zetas -που σχηματίστηκε από αποστάτες και απόστρατους άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

«Υπάρχουν 23 νεκροί, όλοι κρατούμενοι», ανέφερε ο στρατηγός Μοΐσες Μέλο Γκαρσία, διοικητής των δυνάμεων του στρατού στο Ντουράνγκο. «Η κατάσταση στη φυλακή έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Δεκάδες στρατιώτες και άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας με ειδική εξάρτυση έσπευσαν στο σωφρονιστικό κατάστημα για να επιβάλουν την τάξη. Μέλη των οικογενειών κρατουμένων είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή, για να μάθουν εάν οι δικοί τους ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Το Ντουράνγκο, μέρος του «τριγώνου του χρυσού» [μαζί με τη Σιναλόα και την Τσιουάουα] αποτελούσε επί μακρόν οχυρό του διαβόητου λαθρέμπορου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αλλά πλέον έχει καταστεί πεδίο μάχης ανάμεσα στα καρτέλ για τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής ναρκωτικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία και το Περού στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο λεγόμενος «πόλεμος των ναρκωτικών» στο Μεξικό έχει στοιχίσει πάνω από 17.000 ζωές από τα τέλη του 2006.

Ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν εναντίον των καρτέλ με την εμπλοκή χιλιάδων στρατιωτικών σε αστυνομικό ρόλο έχει οδηγήσει στη σύλληψη 80.000 υπόπτων τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό, ωστόσο, έχει προκαλέσει ασφυξία στο σωφρονιστικό σύστημα, οι πεπαλαιωμένες φυλακές του οποίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υπερπληθυσμού εγκλείστων και πασχίζουν να ελέγξουν αλλεπάλληλες ταραχές.

Η φυλακή στο Ντουράνγκο έχει 2.000 κρατούμενος -υπερδιπλάσιους της επίσημης χωρητικότητάς της. Στην ίδια φυλακή τον Μάρτιο είχε σημειωθεί εξέγερση με οκτώ νεκρούς. Και τον Αύγουστο, στην ίδια φυλακή, είχαν βρει το θάνατο άλλοι 20 σε παρόμοιες συγκρούσεις.

Το Μάρτιο, τέλος, σε σύγκρουση ανάμεσα σε κρατούμενους που ανήκαν σε διαφορετικά καρτέλ, είχαν βρει το θάνατο 20 άτομα σε φυλακή στη Σιουδάδ Χουάρες, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters