Κόσμος
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 11:59

Προειδοποίηση Ομπάμα προς τη Γερουσία για το νομοσχέδιο για την υγεία

Να μην «πιέσουν» την έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, προειδοποίησε του Δημοκρατικούς Γερουσιαστές ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Σκοτ Μπράουν στη Μασαχουσέτη.

Να μην «πιέσουν» την έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, προειδοποίησε του Δημοκρατικούς Γερουσιαστές o Mπαράκ Ομπάμα, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Σκοτ Μπράουν στη Μασαχουσέτη.

Μιλώντας στο ABC News, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να περιμένουν να αναλάβει τα καθήκοντα του ο κ. Μπράουν πριν προχωρήσουν σε ψηφοφορία. «Ο λαός της Μασαχουσέτης μίλησε. Ο Σκοτ Μπράουν πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας», όπως είπε.

Ο κ. Μπράουν κέρδισε την Τρίτη την έδρα του εκλιπόντος Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και ιστορικού στελέχους των Δημοκρατικών, Έντουαρντ Κένεντι. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία της Μασαχουσέτης εκλέγει Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από το 1972.

Ο κ. Μπράουν είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία. Με την ανάληψη των καθηκόντων του γίνεται ο 41ος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, γεγονός που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία των 60 εδρών που διατηρούσαν στη Γερουσία και τώρα θα έχουν δυσκολίες να περνούν ανενόχλητοι όλες τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες.

Νωρίτερα πάντως, ο κ. Μπράουν δήλωσε στο NBC ότι δεν πιστεύει ότι η ψηφοφορία ήταν δημοψήφισμα για το πρώτο έτος του Ομπάμα στην προεδρία, ενώ αρνήθηκε ότι έχει στόχο την κατάρρευση της μεταρρύθμισης.

«Ποτέ δεν είπα ότι θα κάνω τα πάντα για να σταματήσω τη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν κάλυψη, απλώς το θέμα είναι πώς το κάνουμε», όπως δήλωσε.

Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τη νίκη του κ. Μπράουν, ο Ομπάμα δήλωσε:

«Αυτό που οδήγησε στην εκλογή μου οδήγησε και στην εκλογή του Σκοτ Μπράουν. Οι πολίτες είναι οργισμένοι, όχι μόνο για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία ένα-δυο χρόνια, αλλά για αυτά που συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Πηγές: BBC, VOA