Πρωτοβουλία για την κινητοποίηση των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εγκαινίασαν σήμερα στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Πρωτοβουλία για την κινητοποίηση των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εγκαινίασαν σήμερα στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
«Ο αγώνας κατά της φτώχειας και του αποκλεισμού είναι πολιτική επιταγή πρώτης τάξεως» καθώς «τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι πλέον υποφερτά», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, εγκαινιάζοντας το «ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».
Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια «γενική κινητοποίηση» κατά της φτώχειας, η οποία πλήττει το 16% των Ευρωπαίων, «συνδυάζοντας την ευαισθητοποίηση, την ανάληψη δεσμεύσεων και δράσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 εκατομμύρια παιδιά, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην ΕΕ, ο πληθυσμός της οποίας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 500 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Το γεγονός ότι 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι φτωχοί είναι «ντροπή», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.
Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο τόνισε την ανάγκη να στραφεί η προσοχή του κόσμου στις πιο ευάλωτες στον κοινωνικό αποκλεισμό ομάδες της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γυναίκες και οι εθνικές μειονότητες, όπως οι Τσιγγάνοι.
Η οικονομική κρίση με την παράλληλη άνοδο της ανεργίας το 2009 ενέτεινε το πρόβλημα της φτώχειας στους κόλπους των 27 χωρών μελών της ΕΕ και κατέστησε περισσότερο απαραίτητη την ευαισθητοποίησή τους για το φαινόμενο αυτό, παρατήρησε επίσης ο απερχόμενος επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Βλαντίμιρ Σπίντλα.
«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα απ' ό,τι σήμερα», επεσήμανε.
Με τα ποσοστά της φτώχειας να ποικίλλουν από 8 ως 20% στις 27 χώρες μέλη, θα ήταν καλό να εκπονηθούν μέθοδοι και πρότυπα που θα λειτουργούν καλύτερα στους κόλπους της ΕΕ, κατέληξε.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο