Κόσμος
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 07:52

ΗΠΑ : Ενεκρίθη από την Βουλή των αντιπροσώπων επίθεση κατά του Ιράκ

Η αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων με 296 ψήφους υπέρ και 133 κατά, εξουσιοδότησε και επισήμως τον Τζωρτζ Μπους, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ, ενώ μέχρι σήμερα αναμένεται και η απόφαση της Γερουσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη της Βουλής, επισημαίνοντας ότι ήρθε το τέλος των ημερών όπου το Ιράκ δρούσε ως κράτος εκτός νόμου.

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες τα συστήματα ραντάρ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βασόρας στο Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις υποδομής του αεροδρομίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέρριψε την πρόσκληση που είχε απευθύνει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το Ιράκ, για την επιθεώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που θεωρούνται ύποπτες. Ο Αρι Φλάϊσερ επεσήμανε ότι οι επιθεωρήσεις δεν είναι θέμα του Ιράκ, αλλά του ΟΗΕ.

Στη Μόσχα, νέο γύρο συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου της Ρωσίας, σε ένα νέο πιο σκληρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ.