Κόσμος
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 08:03

Πακιστάν : Οι πρώτες ενδείξεις για το αποτέλεσμα των εκλογών

Μία συμμαχία σκληροπυρηνικών ισλαμικών κομμάτων, που οικοδομήθηκε πάνω σε αντιαμερικανικά συνθήματα, αναδεικνύεται σε κυρίαρχη τάση στην πολιτική σκηνή του Πακιστάν, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Η συμμαχία Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (ΜΜΑ), στην οποία συμμετέχουν έξι κόμματα της θρησκευτικής δεξιάς, έχει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων, αν και αυτό δεν προεξοφλεί την τελική επικράτησή της.

Πάντως ακόμα κι αν η συμμαχία ΜΜΑ δεν κυριαρχήσει τελικά στο κοινοβούλιο και στις τέσσερις εθνοσυνελεύσεις του Πακιστάν, θα έχει επιτύχει τη συσπείρωση διαφορετικών ισλαμικών κινημάτων. Μάλιστα, όποια κι αν είναι η τελική διαμόρφωση του σκηνικού στο κοινοβούλιο, η συμμαχία ΜΜΑ αναμένεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μετώπου που είναι πιθανό να βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος στηρίζει την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν.

«Πρόκειται για μία επανάσταση», δήλωσε ο Καζί Χουσεϊν Αχμεντ, αντιπρόεδρος της συμμαχίας ΜΜΑ και επικεφαλής του Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, σε προάστιο της πόλης Πεσαβάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. «Δεν θα αποδεχθούμε αμερικανικές βάσεις και τη δυτική κουλτούρα. Δεν θέλουμε την αντιπαράθεση με τον κόσμο. Δεν θα κάνουμε εχθρούς. Δεν θα πάρουμε εκδίκηση», πρόσθεσε ο Καζί Χουσεϊν Αχμεντ.

Τον προηγούμενο μήνα ο Καζί Χουσεϊν Αχμεντ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η συμμαχία ΜΜΑ θα επιδιώξει την άρση της πακιστανικής υποστήριξης στην αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Η συμμαχία αυτή αναμένεται ότι θα αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στις αραιοκατοικημένες επαρχίες του Μπαλουχιστάν, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν και εναντιώνεται στην αμερικανική εκστρατεία. Στις περιοχές αυτές, όπου ακόμα και οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία, πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει πολλά μέλη της Αλ-Κάϊντα.

Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν ανακοίνωσε την κατανομή περίπου εξήντα εκ των 342 εδρών του κοινοβουλίου, με βάση τα αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα.