Πολιτική
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 10:44

Γ. Παπανδρέου: Τεράστια ζημιά τα μπλόκα

Τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα στη χώρα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της στο εξωτερικό, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Δηλώσεις Αλ. Παπαρήγα, Γ. Καρατζαφέρη, Αλ. Τσίπρα.

Τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα στη χώρα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της στο εξωτερικό, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια, δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα οικονομικά αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Εφθασε η ώρα για ριζικές αλλαγές»

«Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν πάρα μόνο μερικούς μήνες και μετά επανέρχονται τα μπλόκα, έφθασε η ώρα ριζικών αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξεκινήσαμε μία διαδικασία ευρύτατου διαλόγου για ανατροπές και όχι μερεμέτια, οι στόχοι είναι σαφείς: να καταστεί η ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «πάνω από όλα χρειάζεται να θεμελιώσουμε μαζί μία σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση για ένα νέο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης. Να αναδείξουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος. Μαζί μπορούμε να βρούμε τις λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στην πιο κρίσιμη στιγμή της κοινωνίας. Έχουμε ανάγκη για μεγάλες αλλαγές θα τις κάνουμε μαζί με τους αγρότες όχι απέναντί τους. Τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα δεν θα λυθούν από μια άγονη αντιπαράθεση. Μόνος δρόμος η στράτευση και ο διάλογος. Δεν ζητάμε ανοχή, ζητάμε κοινή συμμετοχή. Είναι κοινή μας η ευθύνη».

«Βάζουμε τέλος στην ομηρία των αγροτών με νέο κανονισμό για τον ΕΛΓΑ για να αντιμετωπίζονται ισότιμα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μόνη λύση ο διάλογος»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες και πρόσθεσε πως ο διάλογος αποτελεί τη μόνη λύση και τους κάλεσε να γίνουν «συμμέτοχοι στη μεγάλη αλλαγή».

«Τα μπλόκα στους δρόμους δημιουργούν προβλήματα στη χώρα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή κάνουν τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται».

«Ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων δεν είναι τα μπλόκα στους δρόμους, καλούμε όσους συμμετέχουν στα μπλόκα να ανοίξουν τους δρόμους», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο με διαφάνεια και εμπιστοσύνη».

Συμμερίζομαι την αγωνία των αγροτών, που είναι απροετοίμαστοι και απροστάτευτοι στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των αγορών, συμπλήρωσε.

Οι αγρότες «έχουν δίκιο για τις ανησυχίες τους, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν με τους μεσάζοντες να είναι οι μεγάλοι που ωφελούνται. Συμπιέστηκαν από την ανοχή της παραβίασης κάθε κανόνα της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Πλήρωσε ακριβά ο αγροτικός πληθυσμός τους αναχρονιστικούς πελατειακούς συνδικαλιστικούς θεσμούς, που είναι εμπόδιο στον αγρότη και όχι δύναμη διαπραγμάτευσης και εκπαίδευσης και στήριξής τους».

Επίθεση στη ΝΔ

«Οι προηγούμενες ηγεσίες δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την παράνομη εισαγωγή προϊόντων στην Ελλάδα. Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τα πεντέμισι χρόνια ώθησαν τους νέους αγρότες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Αποπληρώνουμε τις εκκρεμείς επενδύσεις των νέων αγροτών γιατί το δικαιούνται. Όλοι οι έλληνες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης την οποία βιώνουμε. Εκεί μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές εγκατάλειψης, κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου. Κοινός παρανομαστής των πολιτικών αυτών ήταν η κατάφορη αδικία και ραγδαία επιδείνωση των μεσαίων στρωμάτων και της αγροτιάς».

Αλ. Παπαρήγα: Καλύτερα κλειστοί δρόμοι, παρά κλειστά σπίτια

«Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά να είναι κλειστά τα σπίτια των αγροτών γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας», δήλωσε απαντώντας στον πρωθυπουργό η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Καταλόγισε δε ευθύνες και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα εξαιτίας, όπως υποστήριξε, της πολιτικής που εφήρμοζαν.

Εκτός από την πολιτική ευθύνη, σύμφωνα με την γγ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, η κυβέρνηση έχει και ηθική ευθύνη, γιατί, όπως ανέφερε συκοφαντεί τους αγώνες της αγροτιάς.

Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι συνδέει την αγροτική πολιτική με τις μίζες και τα ρουσφέτια. «Όλα τα προβλήματα της αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της μίζας;», διερωτήθκε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι προσβλητικό για τους αγρότες.

«Η μίζα οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε στην Ελλάδα;», ρώτησε η κ. Παπαρήγα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο το ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη κατά κύριο επάγγελμα».

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να απαγορευθούν οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και να ριχθεί το βάρος στη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Ελπίζω να μη διανοηθείτε να κάνετε καταστολή», υπογράμμισε καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι είναι «απαράδεκτο για μια κυβέρνηση που θέλει να έχει δημοκρατικές περγαμηνές να θεωρεί αγώνες παράνομους».

Γ. Καρατζαφέρης: Το συνδικαλιστικό κίνημα κατάντησε πηγή διαφθοράς

«Οι κλειστοί δρόμοι θα κλείσουν σπίτια άλλων που δεν έχουν καμία σχέση με τους αγρότες», υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απαντώντας στις αιτιάσεις της κ. Παπαρήγας.

Υποστήριξε δε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει «από μηδενική βάση, καθώς είναι ζήτημα αν λειτουργούν σωστά 10-15 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα».

Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, υπουργού, που, όπως ανέφερε, «είναι ίσως η μόνη υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι στιγμής που γνωρίζει τις διαδικασίες».

Αλ. Τσίπρας: Διάλογος - παρωδία χωρίς τους αγρότες

«Προχωράτε σε μία παρωδία διαλόγου χωρίς τους αγρότες», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιλέγετε να κάνετε διάλογο με τη γραφειοκρατία, με αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα και όχι με τους αγρότες», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις. «Θα περίμενα μία στοιχειώδη συνέπεια απέναντι στα όσα λέγατε προεκλογικά», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που φουντώνει καθημερινά στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Λέτε δεν έχετε χρήματα, αφήστε τα χρήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: «Κότσια έχετε για μια άλλη πολιτική;».

«Αυτό που λέμε απλά είναι να δούμε επιτέλους ποιο είναι το συμφέρον του αγρότη, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με παλιές αναχρονιστικές αντιλήψεις», τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου.

«Αν ακολουθούσαμε την πολιτική που προτείνετε τότε σίγουρα θα έκλειναν τα σπίτια», τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην κ. Παπαρήγα.

Χαρακτήρισε επίσης θετικές της προτάσεις του Γ. Καρατζαφέρη για το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ και για το φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα.

Ζήτησε να υπάρξει σοβαρή διαβούλευση, καθώς όπως είπε: «πρέπει να ξεκινήσουμε με ειλικρίνεια το διάλογο αυτό και να γίνουμε οι φορείς αυτών των αλλαγών».

«Οι εικόνες μας κάνουν το γύρο του κόσμου, είμαστε στο στόχαστρο. Ζητώ υπευθυνότητα και κάτι απλό, το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή, το ζητώ από τους αγρότες», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμα πως «οι προτάσεις μας είναι υπαρκτές και διαυγείς» και καταλήγοντας δήλωσε: «Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή. Να πάμε όλοι μαζί σε μια νέα αγροτική οικονομία, σε μια νέα Ελλάδα».