Κόσμος
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 12:01

Τουρκία: Πάνω από 100 συλλήψεις σε επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα

Σε 120 συλλήψεις προχώρησε σήμερα η τουρκική αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσε ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της Τουρκίας με στόχο τη σύλληψη μελών της Αλ Κάιντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξήγαγαν νωρίς το πρωί επιχείρηση σε 16 διαφορετικές πόλεις, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη (βορειοδυτική Τουρκία), τη Μαλάτια (ανατολική), τη Μερσίνη (νότια) και τη Γκαζιαντέπ (νοτιοανατολική).

Στις εφόδους κατασχέθηκαν επίσης υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών, πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας από τους συλληφθέντες πιστεύεται ότι είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, ο Σερντάρ Ελμπασά γνωστός και με το κωδικό όνομα Αμπού Ζερ.

Το πρακτορείο Ανατολή διευκρίνισε ότι πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Γκαζιαντέπ, μεταξύ των οποίων ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στην επαρχία Γκαζιαντέπ που συνορεύει με τη Συρία. 'Αλλος συλληφθείς φέρεται να παρακολούθησε στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 34 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στα ¶δανα της νότιας Τουρκίας. Σε 25 μεταξύ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το δικαστήριο των Αδάνων.

Ένας τουρκικός πυρήνας της Αλ Κάιντα θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ότι ευθύνεται για επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο του 2003 εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC, με 63 νεκρούς.

Το Σεπτέμβριο ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι εξαπέλυσε απειλές κατά της Τουρκίας, ενώ η ¶γκυρα αναμένετο να αναλάβει τη διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ