Κόσμος
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 10:06

Ethiopian Airlines: «Καμία πληροφορία για επιζώντες»

Αεροπλάνο των Αιθιοπικών Αερογραμμών με 90 επιβαίνοντες κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα κοντά στις ακτές του Λιβάνου, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βυρηττού.

Αεροπλάνο των Αιθιοπικών Αερογραμμών με 90 επιβαίνοντες κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα κοντά στις ακτές του Λιβάνου, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βυρηττού. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα.

Το Boeing 737-800 της Ethiopian Airlines εκτελούσε την πτήση ET409 με προορισμό την Αντίς Αμπέμπα εν μέσω σφοδρής καταιγίδας και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου πέντε λεπτά μετά τη απογείωση στις 02.37 τοπική ώρα, κοντά το χωριό Νααμέχ περίπου 3,5 χλμ από τις ακτές.

Σύμφωνα με το Λιβανέζο υπουργό ¶μυνας Ελίας Μουρ η σφοδρή καταιγίδα φαίνεται ότι αποτελεί την αιτία της συντριβής.

Πενήντα τέσσερις από τους επιβαίνοντες ήταν από το Λίβανο, 22 από την Αιθιοπία, δύο από τη Βρετανία, ενώ άλλοι από τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Ανάμεσά τους ήταν και η σύζυγος του Γάλλου πρεσβευτή στη Βυρηττό, Ντενίς Πιετόν.

Στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης συμμετέχουν, εκτός από τις λιβανικές δυνάμεις, τρία πλοία και δύο ελικόπτερα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, καθώς και ένα κυπριακό ελικόπτερο και ένα βρετανικό από την Κύπρο. Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 21 σορούς.

Σε δηλώσεις του για τα αίτια του δυστυχήματος, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, αποκλείεται η δολιοφθορά», όπως είπε.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στο Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι έχει μεταβεί στο αεροδρόμιο προκειμένου να συναντήσει τους συγγενείς των θυμάτων , πολλοί από τους οποίους είναι εξοργισμένοι που το αεροπλάνο απογειώθηκε εν μέσω κακοκαιρίας.

Πηγές: Reuters, ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ