Κόσμος
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 13:09

Ετοιμο σε μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ το Ιράκ, λέει ο Ταρέκ Αζίζ

Το Ιράκ είναι «έτοιμο να απαντήσει σε διάστημα» μιας ώρας σε ένα αμερικανικό πλήγμα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Βαγδάτης στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να δώσει το «πράσινο φως» στον Τζωρτζ Μπους για προσφυγή στη στρατιωτική βία εναντίον του Ιράκ.

«Δεν εκπλήσσομαι από την απόφαση αυτή», είπε ο Ταρέκ Αζίζ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντστη Βηρυτό. «Δεν αποφασίζουμε εμείς τη χρονική στιγμή (της επίθεσης), αλλά εάν εκδηλωθεί είμαστε έτοιμοι (να απαντήσουμε) σε μία ώρα», επεσήμανε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Ο Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία και τον Λίβανο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αραβικών χωρών σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν πρόσχημα για τις αμερικανικές φιλοδοξίες να κυριαρχήσουν στην περιοχή και αποτελεί απειλή για όλους τους Αραβες.

«Το Ιράκ δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, ούτε για τις γειτονικές χώρες, ούτε για την Αμερική. Ο Μπους θέλει την πλήρη ηγεμονία στην περιοχή, θέλει να ελέγξει το πετρέλαιο, θέλει πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο», κατέληξε.