Κόσμος
Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 19:15

Διεθνή συμφωνία για φόρο στις τράπεζες θέλει το Λονδίνο

Τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, με σκοπό οι τραπεζίτες να πληρώσουν τα ποσά με τα οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν, θα επιδιώξει η βρετανική κυβέρνηση, όπως τόνισε με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Guardian» ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών Λόρδος Πολ Μάινερς.

Τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας, με σκοπό οι τραπεζίτες να πληρώσουν τα ποσά με τα οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν, θα επιδιώξει η βρετανική κυβέρνηση, όπως τόνισε με σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα «Guardian» ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών Λόρδος Πολ Μάινερς, επιφορτισμένος με την εποπτεία στον πιστωτικό τομέα.

«(Ζητούμενο παραμένει) Να εξερευθεί τρόπος για να παρεμποδιστεί, ο φορολογούμενος να πληρώνει τον λογαριασμό σχεδίων διάσωσης τραπεζών στο μέλλον, και η βρετανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός» γράφει στο άρθρό του ο Λόρδος Πολ Μάινερς.

«Όμως για να επιτευχθεί ο σκοπός, χρειάζεται η σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας, αφού όλοι γνωρίζουμε καλά πόσο εκμεταλλεύονται τα 'κενά' του συστήματος οι τράπεζες», προσθέτει.

Όπως διέρρευσε, φέτος τον Απρίλιο το Λονδίνο θα υποβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα υπόμνημα για το ζήτημα αυτό.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη εκπροσώπων των επτά πλουσιότερων κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Γερμανία και Γαλλία) για το ζήτημα αυτό φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η επαναφορά του «φόρου Τόμπιν» (από τον αμερικανό οικονομολόγο, που τον προτείνει) -φορολογία στις οικονομικές συναλλαγές, μία ιδέα που στηρίζεται από το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, αλλά και η ανάγκη «οι τράπεζες να έχουν αυξημένα ίδια κεφάλαια» ενόψει των κρίσεων.

Το ΔΝΤ στηρίζει περισσότερο το «ασφαλιστικό πριμ» σε διάφορες συναλλαγές, ενόψει τυχόν κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχωρεί στη 10ετή φορολόγηση των κερδών πολύ μεγάλων τραπεζών, στον έλεγχο τόσο των δραστηριοτήτων τους, όσο και του μεγέθους τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε σήμερα ότι «θα είναι άδικο μια χώρα να μειονεκτεί στο διεθνή ανταγωνισμό, επειδή λαμβάνει σωστές αποφάσεις, άρα είναι προτιμότερο οι σωστές αποφάσεις να υιοθετηθούν σε επίπεδο διεθνές».

Τέλος, ο κ. Μπράουν τάσσεται ρητά υπέρ του «φόρου Τόμπιν», αλλά υπέρ των φτωχών του πλανήτη, σε άρθρό του στην εφημερίδα «Μοντ».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters