Πολιτική
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 15:31

Φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην εταιρεία του Π. Ψωμιάδη

Η εταιρεία Ιντερφάρμ ΑΕ, της οποίας μέτοχος είναι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εμφανίζεται, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, να έχει λάβει ανύπαρκτα εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 70 εκ. δρχ. από την εταιρεία Εμπορική Εισαγωγική Χαραλαμπίδης. Εμφανίζεται επίσης να έχει συνεργαστεί στην κατάχρηση ΦΠΑ -όπως και άλλες εταιρείες της Θεσσαλονίκης- που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους που έγιναν πρόσφατα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με το θέμα του ελέγχου από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας της επιχείρησης Ιντερφάρμ ΑΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ έχει ως εξής:

«Επειδή συνεχίζεται και σήμερα, όχι με ευθύνη του ΣΔΟΕ αλλά τρίτων, η συζήτηση για τον έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση Ιντερφάρμ ΑΕ, παρατίθενται, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσιακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, για ενημέρωση όλων τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά:

1. Τα προηγούμενα χρόνια, είναι γνωστό ότι με τις δραστηριότητες διάφορων εταιρειών έγινε κλοπή δεκάδων δισ. δρχ. ΦΠΑ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

2. Το ΣΔΟΕ απεκάλυψε την απάτη αυτή στην οποία εμπλέκονται πολλές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα και ήταν υποχρεωμένο να συνεχίσει τον έλεγχο για την διασταύρωση των στοιχείων μέχρι την τελευταία εταιρεία και φυσικό πρόσωπο ταυτόχρονα.

3. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας η Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΣΔΟΕ διεξάγει ελέγχους για σειρά εικονικών τιμολογίων σε διάφορες προσωπικές και ανώνυμες εταιρείες ανεξάρτητα απο τις οποιασδήποτε συγκυρίες στο παρελθόν αλλά και από την πρόσφατη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οι έλεγχοι δεν μπορούν να σταματούν επειδή διενεργείται μια φυσιολογική διαδικασία αλλά άσχετη με το θέμα όπως οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

4. Μεταξύ των εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν συνεργαστεί στην κατάχρηση του ΦΠΑ ήταν και η εταιρεία Ιντερφάρμ ΑΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία είχε λάβει από την εταιρεία Χαραλαμπίδη ανύπαρκτα εικονικά τιμολόγια αξίας πάνω από 70 εκατ. δρχ. Είναι γνωστό ότι μια ΑΕ συναλλάσσεται με την απρόσωπη επωνυμία και όχι με το ονοματεπώνυμο των προέδρων και πολύ περισσότερο άλλων μετόχων της. Στα εικονικά τιμολόγια της εταιρείας Εμπορική Εισαγωγική Χαραλαμπίδης Βασίλειος αναφερόταν μόνο η επωνυμία Ιντερφάρμ ΑΕ όπως είναι φυσιολογικό. Από την έναρξη του ΣΔΟΕ το 1997 υπάρχει ρητή εντολή στους ελεγκτές να μην αναζητούν τους μετόχους των εταιρειών, αλλά να βλέπουν μόνο τα γεγονότα για να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι.

5. Κατά τον έλεγχο στην Ιντερφάρμ ΑΕ στο αρχικό στάδιο εντοπίστηκε ότι η εταιρεία είχε καταστρέψει τα βιβλία και τα στοιχεία της κατά παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου υποχρεούτο να τα φυλάξει για αρκετά χρόνια ακόμα.

Στον έλεγχο παραβρέθηκε και δήλωσε μόνος του την ταυτότητα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιντερφάρμ ΑΕ κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος του Νικολάου.

Με υπεύθυνη δήλωση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αθανασόπουλος ανέλαβε την ευθύνη για το κάψιμο των βιβλίων της εταιρείας παρά το γεγονός ότι είχε υποχρέωση για τη διαφύλαξη τους και γνωρίζοντας ότι η καταστροφή γίνεται για την απόκρυψη της πραγματικής εικόνας της λογιστικής της θέσης.

6. Ενώ ο έλεγχος συνεχιζόταν για τη διασταύρωση των στοιχείων της κλοπής του ΦΠΑ στην εταιρεία Ιντερφάρμ ΑΕ, παρουσιάστηκε αυτόκλητος ο κ. Ψωμιάδης και δήλωσε τους ελεγκτές ότι είναι μέτοχος της εταιρείας.

Διευκρινίζεται ότι οι μέτοχοι δεν σχετίζονται με την φορολογική εικόνα της επιχείρησης στην οποία κατέχουν ένα ποσοστό. Αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο αξιοσημείωτη την παρουσία αλλά και την μετέπειτα στάση του κ. Ψωμιάδη.

Παρ' όλα αυτά για την εξέλιξη ενημερώθηκε η ηγεσία του ΣΔΟΕ, η οποία έδωσε εντολή να περιοριστεί ο έλεγχος στη διασταύρωση των στοιχείων κλοπής του ΦΠΑ και μόνο και να μήν επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας, επειδή ακριβώς επιθυμούσε να μην υπάρξει γενικευμένος έλεγχος πριν από τις εκλογές αφού δηλώθηκε η ταυτότητα ενός μετόχου της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αντίθετο με τις γενικές κατευθύνσεις για μη διακοπή του ελέγχου από τη στιγμή που αυτός έχει αρχίσει.

Τα παραπάνω παρατίθενται με τρόπο απόλυτα περιγραφικό για να εκτιμηθεί πως ακριβώς έχουν τα πραγματικά περιστατικά».