Πολιτική
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 23:50

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σχ για τα καμένα της Αττικής

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής, με την κατ’ αρχήν συναίνεση της ΝΔ.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής, με την κατ’ αρχήν συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΛΑΟΣ, επί της αρχής το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 243 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, και 12 «παρών» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί του συνόλου του.

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου - το άρθρο 1 και το άρθρο 9, με τον εισηγητή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως «εγκαταλείπει τους πολίτες της Αττικής».

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υπερψήφισε τελικά, ευθυγραμμιζόμενος με την γραμμή του κόμματός του.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θεώρησε «σωστή» τη διάταξη της αναστολής των οικοδομικών εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως «η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Γιατί, όταν θέτουμε συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους τηρήσουμε».

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Βλάχος, πρότεινε επίσης προσθήκες στο νομοσχέδιο που αφορούν τις περιοχές ¶γιος Στέφανος και Μπογιάτι, όπου υπάρχουν προηγούμενες οικοδομήσεις σε αναδασωτέες περιοχές με ευθύνη της διοίκησης. Οι προσθήκες, όπως υπογράμμισε, συνετάγησαν από τους δημάρχους των περιοχών αυτών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προσθήκη ρύθμισης καθαρώς πολεοδομικών θεμάτων σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο προστασίας των δασών» απάντησε η κ. Μπιρμπίλη.

«Πρόκειται όντως για κοινωνικό πρόβλημα, που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά αντί της νομοθετικής κύρωσης ανίσχυρων διοικητικών πράξεων, θα ήταν προτιμότερη η επανεξέταση του πολεοδομικού καθεστώτος των περιοχών αυτών και ο ευθυγραμμισμός του με το πλαίσιο του νομοθέτη», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδασικό, που ανοίγει το δρόμο σε νέες αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, απώλεια δασικού πλούτου, με τις εξαιρέσεις, την παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών, την ασάφεια στον ορισμό του δάσους στο άρθρο 9».

Ο κ. Γκιόκας, όπως και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ζήτησε ακόμη επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, κρίνοντας πως «τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν με τα σημερινά περιβαλλοντικά δεδομένα».

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, πρότεινε τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, κρίνοντας πως η κατεδάφισή τους είναι αδύνατη.

«Τι θα κάνετε με την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων; Θα ανατινάξετε τα αυθαίρετα; Είστε και ευαίσθητος άνθρωπος - θα γεμίσετε την Αττική με μπάζα. Πιο ριζοσπαστικό θα ήταν να νομιμοποιήσετε τα αυθαίρετα, συμβάλλοντας με τον δικό σας τρόπο στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών του κράτους» ανέφερε απευθυνόμενος στην κ. Μπιρμπίλη.

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, η κ. Μπιρμπίλη απάντησε στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, τόνισε πως το νομοσχέδιο είναι πιλοτικό και κατά την διαβούλευση που προηγήθηκε, έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν. Επανέλαβε δε, πως η κατάργηση του ορισμού του δάσους του «νόμου Δρυ» του 2003, δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς οι δασικοί χάρτες καταστρώνονται ήδη με βάση ισχύουσα υπουργική απόφαση.

Οι χαρακτηρισμοί των δασικών εκτάσεων, δεν επαφίενται στον εκάστοτε δασάρχη: «Συζητιέται στις 25 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κριτήρια ορισμού του δάσους και σε 4-5 μήνες περιμένουμε την απόφασή του. Για να μην έχουμε ωστόσο την αυθαιρεσία του δασάρχη, θα δούμε πώς με επιστημονικό τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα στο μεταβατικό διάστημα, με πολύ σαφείς οδηγίες προς τους δασάρχες. Βούλησή μας σε κάθε περίπτωση, είναι να πάμε σε έναν πιο αυστηρό ορισμό για το δάσος» ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

«Κάποιοι συμπολίτες μας θα μπουν σε περιπέτεια. Σήμερα αφήνετε ένα κενό. Αυτό που εσείς θα δείτε στο μέλλον, οι πολίτες θα το πληρώσουν πανάκριβα» σημείωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος.

«Είναι δυνατόν να ξέρει ο καταπατητής τον ορισμό του δάσους και να μην τον ξέρει το κράτος;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Γιατί περιμένετε το ευρωπαϊκό δικαστήριο; Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε έναν επικαιροποιημένο ορισμό του δάσους; Είναι δυνατόν να ξέρει ο καταπατητής τον ορισμό του δάσους και να μην τον ξέρει το κράτος; Και γιατί αυτή η λατρεία σας για το Κτηματολόγιο που υποκαθιστά τη δασική υπηρεσία στην σύνταξη των δασικών χαρτών;»

«Καταθέτω έγγραφο που δηλώνει την αδυναμία των δασικών υπηρεσιών να προβούν στην κατάρτιση των χαρτών με τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης. Υπάρχει πράγματι θέμα στελέχωσής τους» απάντησε η υπουργός. «Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάθεση. Η διαδικασία θα είναι διαγωνιστική και θα υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο που επελέγησαν οι μελετητές» κατέληξε η κ. Μπιρμπίλη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ