Κόσμος
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 19:42

Τελετές για την 65η επέτειο απελευθέρωσης του Αουσβιτς

Ξεκίνησαν σήμερα οι τελετές για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις στις 27 Ιανουαρίου του 1945.

Ξεκίνησαν σήμερα οι τελετές για την 65η επέτειο της απελευθέρωσης του ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις στις 27 Ιανουαρίου του 1945.

Το ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου -στο δεύτερο συγκρότημά του ήταν τα κρεματόρια του στρατοπέδου- αποτελεί το Σύμβολο των ναζιστικών διώξεων κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του, από το 2005 και μετά, έχει επιλέξει την ημέρα απελευθέρωσης του ¶ουσβιτς ως «Διεθνή ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».

Επιζώντες πρώην κρατούμενοι του ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου, οι μεγάλης πια ηλικίας στρατιώτες του Κόκκινου στρατού που το απελευθέρωσαν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και χιλιάδες κόσμος ήταν παρόντες σαυτό το «προσκλητήριο» Μνήμης.

Γι αρκετούς, σίγουρα θα είναι η τελευταία φορά που μπόρεσαν να βρεθούν στον τόπο του ανείπωτου μαρτυρίου. Εκεί, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι (Εβραίοι απ' όλη την Ευρώπη, Τσιγγάνοι, κομμουνιστές, απλοί όμηροι, άπειρα γυναικόπαιδα) θανατώθηκαν στους θαλάμους των αερίων κι αποτεφρώθηκαν στα κρεματόρια του Μπιρκενάου, σε 24ωρη βάση, από συνεργεία κρατουμένων, τα «Ζόντερ κομμάντο».

Χιλιάδες άλλοι κρατούμενοι πέθαναν στο ¶ουσβιτς από ασιτία, από κακουχίες, από τύφο, τουφεκίστηκαν με συνοπτική διαδικασία.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου «όσους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα».

«Πέρασαν κιόλας 65 έτη, αφότου νικήθηκε ο Φασισμός, αλλά και σήμερα ακούμε φωνές που θέλουν να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά εγκλήματα, αλλά και να 'εξισώσουν' τα θύματα με τους δήμιους τους, τους απελευθερωτές με τους κατακτημένους».

«Σε κάποιες χώρες», παρατηρεί ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος, «οι συνεργάτες των Ναζί έχουν γίνει ήρωες...Αλλ' αυτές οι απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία απαράδεκτες κατ' εμέ είναι, ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας όλοι οι υπόλοιποι, για να επικρατήσουμε».

Πέρες: Μη λησμονείτε

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, απευθύνθηκε σήμερα στα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, με τρόπο συγκινητικό, καλώντας τη γερμανική νεολαία να μην αγνοήσει τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος του Β' Παγκόσμιου πολέμου, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο που προβάλλει με ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα στην κατοχή του.

Ο πρόεδρος Πέρες απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του γερμανικού λαού κατά τη «Διεθνή ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» τονίζοντάς τους ότι «διάγουμε σήμερα μία 'Ωρα Χάριτος' για τη νεολαία, διεθνώς, όπου κι αν κατοικεί. Ας έχουν τη δύναμη να θυμούνται...να μη λησμονούν...Ας γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη».

Ο 86χρονος πρόεδρος, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αφηγήθηκε στα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου πώς ο παππούς του και οι συγχωριανοί του με τα όπλα οδηγήθηκαν στην ξύλινη συναγωγή του χωριού τους στη Λευκορωσία που την κλείδωσαν, απ' έξω, και στη συνέχεια την πυρπόλησαν οι Ναζί...Ο έκτοτε δύο φορές πρωθυπουργός του Ισραήλ, πρόεδρος σήμερα, βουλευτής από το 1959, ήταν 11 ετών τότε, κατόρθωσε και διέφυγε και έφθασε στην Παλαιστίνη, υπό βρετανική εντολή τότε.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters